Neprestano mjerenje

Neprestano mjerenje

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 
(Lk 6, 36-38)    

 

      U ono vrijeme: Reče Isus Svojim učenicima: 
»Budite milosrdni
kao što je Otac vaš Milosrdan.
Ne sudite i nećete biti suđeni.
Ne osuđujte i nećete biti osuđeni.
Praštajte i oprostit će vam se.
Dajite, i dat će vam se:
mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna
dat će se u krilo vaše
jer mjerom kojom mjerite
vama će se zauzvrat mjeriti.«

 

      Riječ Gospodnja.

 
 

       Dragi prijatelji, žedni Riječi i potrebiti Vječnosti… 

      … već sada, ovog trenutka, predajmo sve to našem Spasitelju i našem Otkupitelju… predajmo svu svoju žeđ, svu svoju glad… svu svoju bol i potrebitost za nebeskim i otajstvenim… jer Božje je ono najmilije… najsvetije, upravo najdraže. 

     I sami znate kako se sve nekako važe. Dobročinstva kao da nisu učinjena. Ljepota Ljubavi kao da je zaboravljena. Nadanja kao da su uminula. Žar života kao da se ugasio. I došli smo do ruba mrtvila… u kojem trune sve ono što bar malo vrijedi nama i našim srcima. 

     Strpljivosti nam itekako nedostaje… a o neprestanom mjerenju, uz ovo Evanđelje dana, itekako smo potrebiti Istine koja progovara i Riječi koja svjedoči upravo ono što jest. 

     … mjerom kojom mjerite – dobro pripazite, jer svi se nađu kad-tad u situaciji da mjere drugima. To je tako žalosno. To je tako tužno, kako kroz povijest tako i danas… 

    Nisu se još rodila vječna i sveta dobročinstva doli danas brat bratu komadić zemlje proklinje! A to je bičevanje Sina i razapinjanje Ljubavi. Sred smrtne zavisti i škrtosti, nema blagoslova… a oteto – prokleto, itekako vrijedi… jer vama će se zauzvrat mjeriti. 

    Nad ovim riječima, predragi zastanite i neka raste sjeme nepristrane neraspadljivosti među vama i vašim bližnjima: blagost, velikodušnost i sveta uslužnost. Tu živi bratoljublje i tu se odgaja budućnost generacije koja želi biti Kristova, jer od neprestana mjerenja i ukazivanja… nema koristi… nema sreće… nema uspjeha. 

     Ukloni tu vagu licemjerstva i ljubomore iz vlastita srca i života! 

 
 

Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2007.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb