Vjesnici Istine

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 28, 8-15)

 
      U ono vrijeme: Žene otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: “Zdravo!” One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: “Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!”

     Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo. Oni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima govoreći: “Recite: `Noću, dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga` Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige.” Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima – sve do danas.

 
 

    Predraga braćo i sestre, po smrti ništa više nije isto. Smrt čovjeka sa sobom donosi pitanja i nadanja o samoj Vječnosti. A što je uistinu Vječnost? Pisma otkrivaju… Vječnost donosi Svojim izabranicima i miljenicima Isus Krist. On otvara vrata Vječnosti. On uvodi u Vječnost. On doslovce dariva Vječnost. 

     Čak i po vidljivoj Svetosti, smrti i po priznanju: “Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj.” (Mt 27,54)… neki od straže sred glavara svećeničkih su među Židovima razglasili laž. Oni su Istini suprotstavili laž. Čak i do upravitelja je to trebalo doći… uvjeriti i sve učiniti da povjeruje… Zamislite lukavstva… Zamislite tame sred srca i vida tih ljudi… Zamislite tu sljepoću… kojom bijahu zahvaćeni podanici Laži. 

     I dok ovakvim, trulim plodom podanika Laži završava sveta evanđeoska Riječ, sve do danas… mi ćemo se dati na prvu scenu Evanđelja, o vjesnicima Istine. To su bile žene… žene koje sam Uskrsli zaustavlja. 

    Vjesnici Istine polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Prvo su one priznale Uskrsnuće! Prvo su one doživjele poklon Uskrslom! Prvo su one čule Riječ Uskrslog: … javite mojoj braći. O, Radosti Neba što i danas dopire vijest Uskrsnuća. O, Radosti Neba što i danas postoje vjesnici Istine. O, Radosti Neba, što i danas postoje poklonici i sljedbenici Uskrslog. 

    Nisu ga ukrali! Ne! Nisu oteli tijela! Ne! To je plod samo tupe i nevjerne mašte! Već je uskrsnuo i to trebamo naviještati svim narodima do Sudnjeg dana, bivajući poput žena vjesnici Istine! 

    Neka nam ova Riječ ulije Nadu, jer i nama su upućene Riječi: Ondje će me vidjeti! Tog puta, u Vječnosti.