Uz mudrost do učiteljstva

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 23, 8-12)

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Vi se ne dajte zvati `Rabbi`, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji. Ta jedan je Otac vaš – onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist. Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.”

 
 

   Sva mudrost svetosti… koju danas želimo i možemo promatrati… Dužina i Širina i Visina i Dubina… biva darovana i omogućena od samog Gospodina. 

    Veoma je važno uočiti, spoznati i u konačnici shvatiti kako se, kako to sv. Pavao, apostol divno navješta: ojačati… po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da bismo mogli živeći djelovati, te djelujući živjeti… i tako na neki način prispjeti uz mudrost do učiteljstva. 

      Duboko vjerujem da je sv. Bonaventura itekako spoznao i shvatio Mudrost Duha po Pismu (Mt 23, 8-12), jer tu, tim svetim izrazima biva sve rečeno. 

      Nisu li sveci, a samim tim i naš sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj… težili k Onom na nebesima… k Onom Jedinom i Jednom. 

      Predragi u Kristu, volio bih silno da ovog dana na osobit način pokušamo moliti od Gospodina Milost da nas On jedini vodi… da nam On bude Put koji jest… da nas On usmjerava uz svetost mnogih i ukazuje na samu svetost kojoj po Božjem pripadamo. Uistinu, pozvani smo nasljedovati svetost mudrosti svetih… umnost umnih… bisere poniznih… kako bismo vlastiti život usmjerili Blagostanju vječnog Ispunjenja. 

      Budimo ponizni i ne bojmo se poniženja… Budimo maleni i ne bojmo se odbacivanja i stavljanja samih nas sa strane… Budimo istiniti… a sve to u Gospodinu, po Gospodinu i s Gospodinom.