Stazom Proslavljenog

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
(Iv 17, 20-26)

 

U ono vrijeme: Podiže Isus oči k nebu i pomoli se:
“Oče sveti!
Ne molim samo za ove
nego i za one
koji će na njihovu riječ vjerovati u mene:
da svi budu jedno
kao što si ti, Oče, u meni
i ja u tebi,
neka i oni u nama budu
da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
I slavu koju si ti dao meni
ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo mi jedno
ja u njima i ti u meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Oče,
hoću da i oni koje si mi dao
budu gdje sam ja,
da i oni budu sa mnom:
da gledaju moju slavu,
slavu koju si mi dao
jer si me ljubio
prije postanka svijeta.
Oče pravedni,
svijet te nije upoznao,
ja te upoznah;
a i ovi upoznaše
da si me ti poslao.
I njima sam očitovao tvoje ime,
i još ću očitovati,
da ljubav kojom si ti mene ljubio
bude u njima
_ i ja u njima.”

 
 

   Isusova molitva, predragi u Kristu, posebice u ove dane iščekivanja Duhova, dolazi do izražaja. I mi smo pozvani hoditi Stazom Proslavljenog… ne lutati, ne krivudavo hoditi… već izričito hoditi onom Stazom koju nam je On pripravio: stazom molitve, posta, pokore… te jedinstva s onima za koje je Isus molio, kao što je molio i za nas. 

    Predragi u Kristu, predragi u Istini… danas Isus biva jasan. On, Svijetlo svijeta moli za svoje učenike, za one koji će na njihovu riječ uzvjerovati… Ma vjerujem da kao što je molio i za sv. Filipa Nerija, kojeg danas slavimo, da moli i za nas. Sin Vječnosti moli! Nebo moli! To je itekako bitno usvojiti, jer ta molitva pruža Utjehu i Nadu. 

     I dok slavimo sveca svibnja, apostola Rima, te osnivača oratorijanaca… molimo za svoju svetost i za svetost svih onih koji su sagriješili… koji su se odvojili od Puta… koji su krenuli stazom neprijatelja i prevaranta. Molimo žarko za sve one koji su itekako potrebni molitve… Nebeskoj Svetosti prikažimo njihova srca, njihove pute i njihove živote, jer nije lako nikom tko želi k Istini, a tek Kalvariju treba proći… do posljednjeg daha treba izdržati… 

      Uvijek smo pozvani iščitavati i iščitavati Kristove Riječi… Njima se hraniti… Njih usvajati… te Njima druge napajati i k Njima druge privoditi. Kristove Riječi i jučer, danas i uvijeke ostaju. Stoga, neka ova Svetost Riječi zaživi danas više puta kad budemo istinski htjeli prikloniti se molitvi… Spomenimo se na osobit način i duša Čistilišta… Zagovoru sv. Filipa Nerija preporučimo sve nakane srca ovog dana… osobito mlade, izgubljene, ranjene… mlade duše, mlada srca, te mlade živote.