Razumijete li… ?

   Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 
   (Iv 13, 1-15)

 


    Bijaše pred Blagdan Pashe.
Isus je znao da je došao njegov čas
da prijeđe s ovoga svijeta Ocu,
budući da je ljubio svoje, one u svijetu,
do kraja ih je ljubio.


I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. 

     Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. 

     Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: “Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?” Odgovori mu Isus: “Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.” Reče mu Petar: “Nećeš mi oprati nogu nikada!” Isus mu odvrati: “Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.” Nato će mu Šimun Petar: “Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!” Kaže mu Isus: “Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!” Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: “Niste svi čisti.”

     Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: “Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.”

 
 

    Predragi u Kristu, u Istini, u Ljubavi…

    ova noć je uistinu posebna noć. I o njoj biva pisano još u Drugom čitanju (1 Kor 11, 23-26) ovog svetog Velikog četvrtka: one noći kad bijaše predan. Koje noći? … pred blagdan Pashe.  

    I dok čitamo ovo sveto Evanđelje, te nastojimo razmatrati nad ovom tako jedinstvenom Svetosti i Mudrosti… uđimo u tu Dvoranu… dajmo se u te trenutke… budimo i mi živi svjedoci te Posljednje večere. Kad iščitavamo već početnu stvarnost evanđeoske Riječi… onda bi itekako volio da se zaustavimo na onim retkom gdje biva zapisano: … Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide… 

     Njegova temeljna Poslušnost… kao i Njegova temeljna Zapovijed govore upravo o ovome! Otac mu je predao sve, te je Isus od Njega (Oca) i k Njemu (Ocu) ide. Koje li Mudrosti u ovim riječima za one koji ju žele prigrliti, te prihvatiti. Uistinu, On ko janje na klanje odveden … On, ovdje već daje apsolutno pravo nad vlastitim životom Ocu, jer kao čovjek bez obzira na tu božansku jednakost kao Bog, opet Ocu biva poslušan. O, Isuse… nauči nas i odgoji nas za Poslušnost. 

      Vidite… uze ubrus i opasa se… Isus služi ove noći. Isus svojim apostolima i nama danas pere noge. Isus to čini samo iz ljubavi, jer želi da LJUBIMO jedni druge, ali ne po interesu, ne poradi kese, već poradi služenja – poniznih poniznima. Ljubljeni Isuse, shvaćamo li mi išta ovo? Ljubljeni Isuse, ima li Nade da ćemo te već OD SAD slušati, te vršiti po poslušnosti ono što si nam “ostavio u testament”. 

      Draga braćo i sestre, noć polako stiže… Ne samo ove večeri… Noć Zla… Tama sred svjetla… Tama polako i lukavo, prefrigano stiže… a mi se povucimo u svoje odaje i ponizno… apsolutno ponizno molimo, jer neizdržive boli za udove Glave – sljedbenike Krista, slijede. Duboko vjerujem da ovu noć koju osjećate, da ta noć jezu u vama budi… jer sam Krist, sam Bog biva ostavljen, krvlju se znoji… i moli… To je najbitnije… Moli kako za Svoj Čas, tako i za nas. 

      Gospodine i Učitelju, budi nam blizu ove noći…