Obuzetost djelatnošću

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
(Lk 10, 38-42)

 

      U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: “Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavi posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.” Odgovori joj Gospodin: “Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.”

 
 

      Ono što nam ovo Evanđelje dana (Lk 10, 38-42) želi progovoriti jest upravo o tom da sva obuzetost djelatnošću ne vodi toliko ni Miru, ali ni dobro odabranom dijelu koji nas ne želi odvojiti od Sebe, ali nas pušta slobodi, izboru i posvećenosti u kojoj jesmo. 

      Pitanje je: koji dio stvarnost Sadašnjosti – trenutka u kojem jesam – želim istinski odabrati i njemu se posvetiti? Da li je to možda samo rad ili pak djelatnost koja mi pruža vremenitu plaću, dobar zalog življenja u ovozemnosti ili je to pak dio onog posvećenja, predanja i življenja u Bogu, za Boga i naravno po Bogu za bližnje. 

      Vidite… Marija ne obuzeta djelatnošću, već jednim opuštenim stavom, kao i posvećenošću Gostu je uistinu izabrala bolji dio… i još bitnije i još značajnije: koji joj se neće oduzeti. 

       O čemu se tu radi, ako ne o Vječnosti? O čemu se tu radi, ako ne o stvarnosti življenja i predanja upravo onom što me uvodi u Misterij savršene Poslušnosti i Poniznosti?! O, kad bismo danas bar htjeli biti Marija! O, kad bismo danas svu svoju obuzetost ili pak zauzetost posvetili i predali do nogu Gospodinovih.