Lov uz Gospodina

FINAL-Evandjelje_06-09
 
 

Kratko promišljanje na temelju Evanđelja

 

     Isus u ovoj sceni pristupa kao jako mudra ličnost. Dok su ribari ispirali mreže, On na svoj jedinstven način ulazi u stvarnost Šimuna Petra i njegovih prijatelja. 

     Isus… samo On i ovog puta nosi sa sobom genijalnu ideju… da od onog posla, upravo u istom stilu… napravi unos sred nove djelatnosti; više ne lov riba, već lov ljudi. To je upravo taj lov koji nije svakom darovan, ali na koji su pozvani kako klerici, još više i laici… ljudi Crkve, Zajednice i Nade. 

     Lov uz Gospodina je nebeski Lov. Lov uz Gospodina je potpuno drukčiji od onog kad se sami ljude trude i misle si nešto, tobože od svojih muka, svog znoja i svojih tegoba… pribaviti za vlastiti život, jer bez Boga ne možeš ništa… Stoji čak zapisano: Ako Gospodin kuće ne gradi… Ako Gospodin grada ne čuva… uzalud se muče… Uzalud se mučimo, već po primjeru Petra i ostalih apostola. Uzalud! … jer samo Gospodin može čuda učiniti, a po Duhu Svetom činitelji, opet bez Boga ništa su. Sam Bog ostaje… Sam Bog se zauzima… 

     Možeš li ovog dana… ovog trenutka… zamoliti Gospodina da On bude taj koji će ti pružiti mogućnost da i ti kreneš u lov, možda čak i lov na ljude… ?

     Predragi, uza sve ovo stoji slika kako su mreže im se gotovo razdirale. Gle čuda! Gle, Božjeg čuda! I onda po spoznaji i Spasenje uslijedi… jer i mi smo i slabi i grešni. Amen.