Ljubav žene

    Vidite predragi… 

    koliko je trebalo da se toga dogodi i to od nadstojnikovih riječi: Kćerkica mi je na umoru… pa sve do ponovnog dolaska nadstojnikovih s porukom: Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja? 

    Jako je interesantno i dojmljivo, gotovo u Oku Neba, kako na spomen sv. Agate, o kojoj smo posvjedočili u rubrici SPOMENDAN SVECA, Evanđelje također progovara u drugim i trećem ulomku o ženi koja je gotovo dvanaest godina bolovala od krvarenja. Možemo li napraviti tu poveznicu? Povezati stvarnost jedne djevice, mučenice… koja je krv svoju dala radije negoli bila prisiljena na odreknuće od Krista i još k tomu da bude ljubavnicom jednog rimskog upravitelja. 

    Predragi, uočite ove riječi: Dotaknem li se samo Njegovih haljina, bit ću spašena. Uistinu, veliku je Vjeru imala ta žena boli… žena o kojoj samo Evanđelje progovara, kako je mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje… i u konačnici: ništa nije koristilo. Koliko god vidimo s jedne strane silnu Nadu ove žene… nekako opet vidimo patnju, njenu bol… njeno preživljavanje muke do onih riječi: Dotaknem li se. 

     Ovdje se uistinu možemo vratiti na prvo čitanje Poslanice Hebrejima… i pronaći Bit po kojoj Krist i u kojoj Krist sve udove Svoje Crkve Sebi pripaja… podnese križ, prezrevši sramotu… O, kako li je samo to drvo trpljenja, postalo spasonosnim Drvom – Križem: što Presvetu Krv osjeti… što Tijelo Sina Vječnosti dotače… što gotovo pogled s vrha Golgote vidje… Fascinantan je taj Križ… Križ Spasenja i Križ Otkupljenja. 

    No, što se nama događa? … još se do krvi ne oduprijeste u borbi… Pisac poslanice Hebrejima će reći: … protiv grijeha. No, ta borba danas kao i tad` seže upravo do te, tako mistične i istinske stvarnosti: … protiv grijeha. Grijeh sa sobom nosi protivljenje. Grijeh sa sobom nosi da smo kao ljudi premoreni. Grijeh sa sobom nosi klonulost… Vidite, kako grijeh zna biti poprilično teška i gadna stvarnost… još više ako se ne odupremo… 

    Dok žena svjedoči Spasenje po Vjeri, to isto svjedoči i sv. Agata… Kako li je milo čitati da su joj bile odrezane grudi i bačene u vatru. Koliko danas žena trpi tako gorko progonstvo, mučeništvo…? Koliko danas žena od same djece ili muževa ne može živjeti svoje majčinsko, roditeljsko ili čak sestrinsko poslanje… ? I ima… itekako ima povezanosti ove žene Evanđelja s djevicom našom sv. Agatom… jer i sv. Agata pronađe svoje istinsko Spasenje u Gospodinu i po krvi djevičanskoj primi ne samo palmu mučeništva, koliko li krunu svetosti, Neba i Vječnosti. 

     Drage majke, kćeri Neba i žene… budite hrabre danas i odvažne u življenju svog vlastitog apostolata i životne stvarnosti u kojoj se pronalazite po zagovoru sv. Agate, djevice i mučenice.