Današnji Herodi

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 
(Lk 9, 7-9)

 

       U ono vrijeme: Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici glede Isusa jer su neki govorili: “Ivan uskrsnu od mrtvih”; drugi: “Pojavio se Ilija”; treći opet: “Ustao je neki od drevnih proroka.” A Herod reče: “Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?” I tražio je priliku da ga vidi.

 
 

      Tko je onda ovaj… ? – slijedi upit jednog tetrarha, jednog upravitelja, vladalaca… Ali, evo danas, kad imamo priliku prostrijeti se pred Nebom svete Istine, pred Pokaznicom ispunjenog Neba Milosti i Ljubavi… pred Presvetim Oltarskim Sakramentom… jednostavno, pred Gospodinom… kad imamo priliku vidjeti Gospodina… gdje se gubimo?! Kojim se mi to pitanjima danas zaokupljamo?!

       Danas su drugi Herodi zavladali… ali ovi Herodi nisu željni ni Ivana, ni proroka, a ni Isusa! Današnji Herodi žestoko se bore za trajno uništenje života! Glavom to plaćaju: nerođeni, malena djeca, ali i svi istinski vjernici, istinski klanjatelji… jer njihove lože žarko žele uvesti samo ono što vodi k uništenju… Sve, ali apsolutno sve što progovara o Istini i ide mimo njihova kriterija dopadnosti, ulizivanja i sl. biva trajno uništeno… jer i medijem i svim živim oni su zavladali…

        Ovo vrijeme… vrijeme neke uljuljanosti, mlitavosti… slabosti u svim aspektima života, dovodi do pitanja: Što Bog ima istinski reći na sve ovo? I slijedi jedan veliki Jao nama, ako se ne probudimo, ako žestoko ne stanemo u obranu i Ivana i Isusa… kao i svetosti apostola ovog vremena… Sve blagoslovine nam žele uništiti i samo dostojanstvo Boga pogaziti! Zar ćemo to dopustiti?! Zar ćemo to dozvoliti?!