Blagovjesnik Miljenika

    Slava Tebi Kriste, na ovoj predivnoj i jedinstvenoj Riječi Evanđelja koju nam upućuješ i ovog, svetog i posebnog dana, kad čitava Crkva – Mistika Božje Ljubavi slavi spomen sv. Antuna Padovanskog. 

       Ljudi Božji, još u Prvom čitanju koje smo imali, sveti nam prorok Izaija progovara: 


razveseliti žalosne na Sionu,
dati im vijenac umjesto pepela,
ulje radosti mjesto ruha žalosti,
pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. 

      Predragi u Kristu, ako je išta ovom vijeku i ovom vremenu sred tek proslavljene Nedjelje Pedesetnice, potrebno… onda je to upravo ovo što nam navodi ljepota Riječi koju donosi i kojom progovara sv. Izaija, prorok. Uistinu, naš Gospodin, Isus Krist… ovom vremenu sred proslave sv. Antuna Padovanskog, po tom svecu – Janju sred vukova, te njegovoj svetosti koja je ljubila Dijete Isusa… dičnom svecu svetosti sv. Franje… pruža likom poniznog sluge melem svim ranama, lijek svim tegobama i radost svem potrebnom. 

       Mileni sv. Antun, htio je biti mučenik… svjedok Krista… i znamenito je kako Dijete Isus, Sin Ljubavi, takvu grubost sred Antunova ovozemnog življenja nije htio dopustiti… premda je sv. Antun silno bio željan krune mučeništva. No, uz sv. Josipa Pravednog… koji je često, kako u stvarnosti, tako i u umjetnosti viđen s Likom Djeteta Isusa… biva svecem doticaja s Nježnosti Neba… doticaja s Milosti rijetko kom` udjeljenom… a samo godinu dana po smrti, postajući okrunjen krunom svetosti od Crkve, od pape Grgura XI. … sve govori. 

      Neka se Nebo i Zemlja raduju, jer i danas ljiljan Milosti i cvijet djevičanstva biva proslavljen, biva prisutan sred ovog vjerničkog puka… isto tako sred vukova, kao i nekad, koji žele proždrijeti Crkvu, napasti Njene vjerne i oteti blago djevičanstva, kao i nekad. 

      Mi se uistinu danas, trebamo posvetiti uzglavlju Ljubavi, a to je Poniznost – gotovo majka tolikih Milosti i Kreposti. Moleći se sv. Antunu Padovanskom… molimo osobito da nas očuva od gube ovog vremena, od pada koji ne zna za uzdizanje i hrabro nošenje križa. Molimo da nas Nebo očuva od vukova koji proždiru stvarnost puta naše svetosti, kao i svetosti naših bližnjih. 

     Blagovjesniče Radosti… Miljeniku Djeteta Isusa, moli za nas.