Pred Svetim licem

     Gospodine Isuse, kao nekoć Tvoji prvi učenici, koji čuše Tvoju Riječ: “Koga tražite?” i prihvatiše Tvoj poziv: “Dođite i vidjet ćete”, spoznavši Te kao Sina Božjega, Mesiju očekivanoga i obećanoga za otkupljenje svijeta, i mi, Tvoji učenici u ovom teškom vremenu, želimo Te slijediti i biti Tvoji prijatelji, privučeni sjajem Tvog željenog i skrivenog lica. 

     Pokaži nam, molimo Te, Svoje lice, uvijek novo, otajstveno ogledalo beskrajnoga Božjeg milosrđa. Daj da ga promatramo očima srca i duše: lice Sina, odsjaj slave Očeve i otisak bića Njegova (usp. Heb 1, 3), ljudsko lice Boga koji je ušao u našu povijest da bi nam otkrio obzore Vječnosti; šutljivo lice Isusa trpećega i uskrsloga, koji, ljubljen i prihvaćen, preobražava srce i život. 

     “Lice Tvoje, Gospodine, ja tražim, ne skrivaj lica Svoga od mene” (Ps 27, 8-9). Koliko li je puta tijekom stoljeća i tisućljeća odjeknuo među vjernicima ovaj žarki vapaj Psalmiste! Gospodine, i mi ga ponavljamo u živoj vjeri: “Čovječe boli, od koga svatko lice otklanja” (Iz 53, 3), ne skrivaj lica Svoga od nas! 

    Iz Tvoga pogleda, kojim nas gledaš nježnošću i sućutnošću, želimo crpsti snagu Ljubavi i Mira koji nam pokazuje Put Života; želimo crpsti spremnost da Te slijedimo bez straha i zdvajanja, kako bismo bili svjedoci Tvog Evanđelja po vidljivim gestama prihvaćanja, ljubavi i praštanja. 

     Sveto Lice Kristovo, svjetlo koje rasvjetljuje tmine sumnje i žalosti, živote koji je zauvijek nadvladao moć zla i smrti, otajstveni poglede koji se ne prestaje spuštati na ljude i narode, lice skriveno u euharistijskim znakovima i u licima onih koje susrećemo: daj da u ovome svijetu budemo hodočasnici prema Bogu, napojeni Vječnošću i spremni za susret u Posljednji dan, kad ćemo te gledati “licem u lice” (1 Kor 13, 12), i moći promatrati zauvijek u slavi Neba. 

      Marijo, Majko Svetog Lica, pomozi nam imati “nedužne ruke i srce čisto”, ruke obasjane Istinom Ljubavi i srca zahvaćena božanskom ljepotom, kako bismo se, preobraženi susretom s Kristom, mogli darivati siromasima i svima koji trpe, na čijim licima odsjeva čudesna prisutnost Tvog Sina Isusa, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen. 

 
 

© Pred Svetim licem jest molitva pape Benedikta XVI., 1. rujna 2007. godine, u Svetištu Svetog Lica, Manoppello. Pronalazimo ju u liturgijsko – pastoralnom listu Živo vrelo, br. 1/2020. (Hrvatski institut za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, 2020., Zagreb)