K Životu, Istini i Ljubavi

     Nema ništa nenormalno u tvojoj želji da živiš, ne još dvije godine, nego zauvijek; nema ništa čudno u tome što čezneš za istinom – ne za škrtom istinom koja isključuje i same povijesne činjenice, nego za puninom istine; ne postoji ništa nehumano u tvojoj čežnji za ljubavlju, ali ne samo dok vas smrt ne rastavi, dok se ne zasitite ili udaljite zbog nevjere – nego za ljubavlju koja vječno traje. 

      Pa valjda ne bi mogao ni poželjeti taj Savršeni Život, Savršenu Istinu i Savršenu Ljubav kada oni ne bi postojali? Sama činjenica da uživaš njihove djeliće ukazuje na to da mora postojati cjelina. Nikada ne bi poznavao njihov raspon kada ne bi bilo opsega; nikada ne bi hodao u njihovoj sjeni kada ne bi bilo svjetla. 

      Bi li patka imala nagon za plivanjem da nema vode? Bi li djetešce plakalo za hranom da hrana ne postoji? Bi li postojalo oko da nema Ljepote koju možemo promatrati? Bi li postojale uši da nema skladbi za slušanje? I bi li u tebi postojala čežnja za vječnim životom, savršenom istinom i zanosom ljubavi da savršen Život, Istina i Ljubav ne postoje? 

       Drugim riječima, stvoren si za Boga. Ništa manje od beskonačnoga ne može te zadovoljiti i kada bi netko od tebe tražio da se zadovoljiš s manjim, to bi značilo upropastiti tvoju narav. Kao kada velika plovila, kada se porinu, nesigurno plove plitkim vodama uskoga rukavca rijeke, tako si i ti nemiran unutar granica prostora i vremena, a miran si samo na pučini vječnosti.
 
 
© Jedinstveno misaono promišljanje o stvarnosti sezanja k Životu, Istini i Ljubavi u njihovoj punini, gotovo jedne od najpoznatijih crkvenih ličnosti dvadesetog stoljeća, Fulton Sheen-a, izdvojili smo za vas iz knjige STVORENI ZA SREĆU – Ključ za svrhovit život (VERBUM, Split, 2018.)