Želja mnogih srdaca

Želja mnogih srdaca

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 13, 16-17)

 

    U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: 

    »Blago vašim očima što vide,
i ušima što slušaju.
Zaista, kažem vam,
mnogi su proroci i pravednici
željeli vidjeti što vi gledate,
ali nisu vidjeli;
i čuti što vi slušate,
ali nisu čuli.«

 

    Riječ Gospodnja.

 
 

    Predragi u Kristu, danas na osobit način slavimo i spominjemo se uspomene na divne roditelje Blažene Djevice Marije – sv. Joakima i sv. Anu.

    Ako dublje želimo promotriti i prvo čitanje (Sir 44, 1.10-15), te samo evanđelje po Mateju (Mt 13, 16-17), onda svakako želimo promatrati slavnu uspomenu loze svetih pokoljenja, bogatu i svetu ostavljenu baštinu, te vjernost pobožnih. Uistinu, ono o čemu nam prvo čitanje želi progovoriti, to nam svetost evanđelja samo potvrđuje, jer uistinu mnogi… nisu vidjeli… nisu čuli.

  Ljubljeni i predragi vjernici, evo slike i prilike pred svetosti Života, pred ljepotom Istine… jer Mudrost Neba progovara upravo sada i upravo u današnjem svetom danu. O, kad bi nam se srca kajala, te nastojala vjernost predaka bar malo sačuvati u baštinu… O, kad bi ovaj dan bio pravi pravcati dan Spoznaje za samo nasljedovanje Svetosti Istine i Života, koju nam s Križa Krist ostavi po primjeru svete Ljubavi, a po Uskrsnuću sred blagovjesnika potvrdi.

  Ostaje uvijek pitanje: Koje su to danas želje mnogih srdaca? Uvijek će se ljudi i njihovi suvremenici pitati: Za čim drugi teže? Za čim drugi čeznu? Ali naša srca trebaju sama sebe preispitati, pred Vječnim, jer nekoć i sad uvelike nije isto, ali ono nekoć danas može biti putokaz… dostojanstven, iskren, pošten, čestit… jer što su naši predci častili i poštivali, to i mi pokušajmo barem nasljedovati… jer takve želje srdaca su nepogrešive.

    Gospa i danas progovara… Gospa i danas, sred uspomene na Njene roditelje, usmjerava… i danas dotiče mlade osobe, mlade ljude… i danas Gospa, Mati Božja… ljubi i odano služi, i to nam ukazuje koliko je i svetost i odgoj samih roditelja itekako bitan, a na tom putu odgajanja neka nam pomognu vjerni i dosljedni sv. Joakim i sv. Ana.

 
 

Izvor: 

  1. Sveti zbor za bogoštovlje (1991.); Red Čitanja, Svetačka Čitanja, Kršćanska sadašnjost, Zagreb