sv. Kornelije i Ciprijan

    Slavimo spomen sv. Kornelija, pape – mučenika, kao i sv. Ciprijana, biskupa – mučenika. Njih povezuje zajedništvo prijateljstva, pisma, kao i zauzimanje za jedinstvo Crkve. 

 
 

   sv. Kornelije, papa 

 

    Za rimskog biskupa, Kornelije biva izabran 251. godine. U njegovo vrijeme bio je protupapa Novacijan, no Kornelije je uspješno zastupao stajalište da se kršćanima pokajnicima (u progonstvu otpalim od vjere), opet otvore vrata Crkve. Tu ima veliku potporu od kartaškog biskupa Ciprijana. 

    Za vrijeme Decijeva nasljednika, cara Trebonijana Gala, kad su buknuli progoni protiv kršćana, papa Kornelije biva protjeran u Centumcellae (danas Civittavecchia), gdje mu biva odrubljena glava u lipnju 253. godine, te tako kasnije biva pokopan u Kalistovim katakombama. 

     Zaštitnik je stoke, kao i domaćih životinja, ušnih bolesnika, te epileptičara. 

 
 

   sv. Ciprijan, biskup 

 

   Biskup, sv. Ciprijan, biva rođen u Kartagi (sj. Afrika), oko 208. godine i to u bogatoj, poganskoj obitelji. 

   Prvo je bio odvjetnik, te učitelj retorike, te se potom 246. godine obratio na kršćanstvo, postavši svećenikom, te 248. godine biskupom Kartage. 

    Već kao katekumen polaže zavjet čistoće, te dijeli siromasima velik dio svojih posjeda. 

    Prvo je bio protjeran, za vrijeme Valerijana, u Curubis (u Tunisu), te potom pred lice vlastite crkvene zajednice biva pogubljen u Kartagi, na današnji dan 258. godine. 

    Uz prigodne spise: dogmatska, apologetska, te ćudoredna djela… uvrštava se među važne crkvene učitelje, rane Crkve. 

    Ostaju zapisane riječi sv. Jeronima o njemu: Suvišno je govoriti o njegovoj veličini, kad su njegova djela sjajnija od sunca. 

    Zaštitniče Alžira, te sjeverne Afrike, moli za nas.