sv. Maksimilijan Marija Kolbe

   Iz pripovijesti života

 

     U poljskom gradiću Zduńska Wola kraj Łódźa, rodio se Rajmund Kolbe. Već s trinaest godina, pridružio se franjevcima konventualcima u Lavovu te dobio redovničko ime Maksimilijan. 

     U Rimu je završio filozofiju i teologiju, a doktorirao je 1915. godine… dok će za svećenika biti ređen 1918. godine. Već 1917. godine osniva Vojsku Marije Bezgrešne, a 1927. godine Gospin grad Niepokalanów, veliki samostan i informativni centar u Teresinu nedaleko Varšave, te 1930. Grad Bezgrešne (Mugenzai No Sono), samostan i sjemenište u japanskom gradu Nagasakiju.

      1936. godine, vrativši se u Poljsku, posvetio se radu u Gospinu gradu. 28. svibnja 1941. godine, nakon njemačke i sovjetske okupacije Poljske, biva uhićen i odveden u Auschwitz, gdje će biti podvrgnut strašnim mučenjima i poniženjima. Zbog jednog Poljaka, logoraša u bloku gdje se nalazio Maksimilijan, koji je uspio pobjeći… deset drugih logoraša je bilo osuđeno na strašnu smrt i to u bunkeru gladi. 

      Jedan od njih bio je poljski narednik Franciszek Gajowniczek, otac obitelji. Čuvši vapaj: “Jadna moja ženo, jadna moja djeco!”, otac Kolbe iz redova postrojenih logoraša izišao je pred zapovjednika, te zamolio ponudu za zamjenu tog oca obitelji. Na upit: “Tko si ti?” , te odgovor: “Katolički svećenik.”, zamjena je prihvaćena… Iz Vjere i Ljubavi prema bližnjemu, s osuđenima, otac je Maksimilijan pošao u bunker gladi. 

       Nakon tri tjedna gladovanja, usmrćen je injekcijom na današnji dan 1941. godine. 1971. godine, blaženim ga je proglasio papa Pavao VI., a svetim 10. listopada 1982. godine papa Ivan Pavao II.