sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik

sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

   Treći kanonizirani hrvatski svetac, svetac je kojeg se upravo ovog dana spominjemo – sv. Marko Križevčanin. Osim što je bio svećenik, bio je i kanonik i misionar. Oko 1580. godine u Križevcima se rodio Marko Stjepan Krizin. Studirao je u isusovačkim zavodima u Grazu i Rimu. U Grazu je stupio u Marijinu kongregaciju. 

    Bivajući kandidatom zagrebačke biskupije, primljen je u rimski kolegij Germanicum et Hungaricum. Od 1611. do 1615. godine, boravio je u Rimu, gdje je studirao teologiju. U svoju zavičajnu biskupiju se vratio kao svećenik, gdje je ujedno i kratko djelovao. Od 1616. godine bio je profesor i ravnatelj sjemeništa u Trnavi, a ujedno i ostrogonski kanonik. 

    Kasnije, od kardinala Pétera Pázmánya, povjerena mu je uprava benediktinske opatije Széplak kod Košica (istočna Slovačka). I tako je započeo tridesetogodišnji rat, koji je možda izgledao kao vjerski, ali je bio politički orijentiran, svojom borbom za vlast, kao i za crkvena imanja. 

    Nakon što su bili lažno optuženi katolici za izazivanje požara u Košicama (13. srpnja 1619. godine) od strane kalvina… sa svojim četama u Košice 3. rujna 1619. godine je ušao zapovjednik kalvinske vojske György Rákóczi, te odmah dao zatvoriti trojicu katoličkih svećenika, dvojicu isusovaca uz Marka. Bili su to: Melkior Gradec, te Stjepan Ponfraz. 

    Pošto su bili prisiljeni na odreknuće od vjere, okrutno su mučeni i ubijeni u Košicama na današnji dan 1619. godine. Njihove relikvije se pronalaze u uršulinskoj crkvi u Trnavi. 15. siječnja 1905. godine su proglašeni blaženima od pape Pia X., a svetima 2. srpnja 1995. godine od pape Ivana Pavla II. 

 
MOLITVA

      Bože, danas svetkujemo pobjedničko slavlje prezbitera i mučenika Marka Križevčanina. Usliši nam molitve i daj da poput njega budemo Tebi vjerni sve do smrti. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb