sv. Jeronim, prezbiter i crkveni naučitelj

sv. Jeronim, prezbiter i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

     „Ako je naime – kako tumači apostol Pavao – Krist Božja Snaga i Božja Mudrost,
onaj tko ne pozna Pisma ne zna Božju Snagu ni Njegovu Mudrost:
nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista.” sv. Jeronim

 

   Naš prezbiter i crkveni naučitelj, pisac… rodio se oko 347. godine u Stridonu (granica rimskih provincija Dalmacije i Panonije). Oko 365. godine se krstio.

     Studirao je retoriku, filozofiju, teologiju i lingvistiku u Rimu, Trieru, Akvileju, Antiohiji i Carigradu, te bio tajnik pape Damaza I. u Rimu. Od 378./379. godine biva svećenik, te je upravljao samostanom u Betlehemu od 386. godine.

    Tu, u ljepoti samostana u Betlehemu, provodi svoje posljednje trideset i četiri godine života. Napisao je također svoja najvažnija djela.

     Prema legendi, ljubimac mu je bio lav, kojem je iz šape izvadio trn. Naš svetac, bio je duhovnik asketa, potom rimskih patricijskih dama. Pustinjak i pokornik koji je znao pisati svetopisamske komentare, dogmatsko-polemičke spise, teološke rasprave, kao i životopise. 

       Starozavjetne knjige s hebrejskog je preveo, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik. Njegov prijevod, Vulgata, Svetog pisma na latinski jezik je prihvaćen kao službena verzija unutar Katoličke Crkve. Vrijedi i do današnjih dana. Na tom prijevodu, Jeronim je radio gotovo više od dvadeset godina. 

     “O slavnim muževima”, književno-povjesno je djelo koje abecedno popisuje sto trideset i pet crkvenih pisaca od samog početka kršćanstva. Čak mu se pripisivao i izum glagoljice.

    Našem oštrom, ali strasnom polemičaru, pripisuje se molitva koja govori o njegovoj naravi, kao i zavičajnoj pripadnosti: „Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum.”, odnosno: „Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac.”

     Na današnji dan, 420. godine, naš sveti Jeronim u Betlehemu je preminuo. Neka i nas, zaštitnik bibličara i prevodilaca, čuva i štiti. 

 
MOLITVA

     Bože, svetog prezbitera Jeronima, obdario si nježnom i živom ljubavlju prema Svetom Pismu. Daj svome narodu, da se obilnije hrani Tvojom Riječju, te u Njoj nađe Život. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb