sv. Monika

sv. Monika

   Iz pripovijesti života

 

     U Tagasti, rimskoj Africi, 322. godine se rodila svetica dana, Monika. Premda odgojena u kršćanskoj obitelji, u ranoj dobi… kao djevojka… odala se piću. Nakon što će ju služavka nazvati pijanicom, čvrstom odlukom ona se oslobodila tog poroka.

     Udavši se za Patrika, poganina, iako dobrog srca, sklona preljubništvu… rodila mu je troje djece, od koje je jedan bio sv. Augustin (rođen 354. godine), čiji spisi bivaju glavni izvor podataka o našoj svetici dana. 

      Sveta Monika neprestano je molila za obraćenje svog muža. I on se obratio na smrtnoj postelji. Molila je i za sinovo obraćenje. I sin se obratio od manihejaca, kao i razvratničkog života, te postao jedan od najvećih kršćanskih mislilaca u povijesti. 

 
 

centered image

  © Freska sv. Augustina i njegove majke sv. Monike u bazilici sv. Augustina. Djelo Pietra Gagliardija iz XIX. stoljeća

 
 

       Njezin duhovni učitelj je bio sv. Ambrozije, milanski biskup. 

     385. godine, slijedeći svog sina na put u Italiju, na moru doživljava strašnu oluju. Zahvaljujući majčinim molitvama, kao i ustrajnom nastojanju, postaje kršćaninom. Krstio ga je Ambrozije u Milanu i to 24. travnja 397. godine. 

       Monika… strpljiva i jaka duha; oštroumna i osjećajna… nadasve postojana u molitvi… dobiva svoj najveći spomenik u IX. knjizi Ispovijesti sv. Augustina, vlastita sina. To biva gotovo jednim od najljepših opisa majke u svjetskoj književnosti. 

      U Ostiji, na ušću Tibera, 387. godine umire… gdje ona i Augustin čekaju lađu za Afriku. 

 
MOLITVA

      Bože, Tješitelju ucviljenih! Ti si primio suze svete Monike za obraćenje njezina sina Augustina. Daj da po njihovu zagovoru oplakujemo svoje grijehe i po Tvojoj Dobroti postignemo oproštenje. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://www.zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb