sv. Alfonz Marija de’ Liguori, biskup

sv. Alfonz Marija de’ Liguori, biskup

   Iz pripovijesti života

 

     U Marianelli, blizu Napulja, 27. rujna 1696. godine, rodio se najstariji sin velikog admirala napuljskog kraljevstva. Ljubitelj glazbe, pjesništva i slikarstva, te izuzetno nadaren dječak, doktorirao je pravo na napuljskom sveučilištu. Napuštajući 1723. godine odvjetničku karijeru, studira teologiju, te 1726. godine postaje svećenikom. Kao vjeroučitelj, djelovao je u Napulju. 

        Brižan s bolesnicima, naš Alfonz Marija k tomu uči beskućnike, kao i odbačenu mladež. Znamenito je da 1732. godine osniva red Presvetog Otkupitelja – redemptoriste, te svoje redovnike šalje k zapuštenim selima, kao i zabačenim napuljskim predgrađima. 

         Na području moralne teologije, naš sv. Alfonz Marija de’ Liguori pokazuje se kao vrhunski stručnjak uz što nam također ostavlja napisani trag pastoralnih priručnika, katekizmi i knjiga, među kojima i glasovite Marijine slave

         U Sant’Agata de’ Goti (Campania), 1762. godine postaje biskupom, dok će se 1775. godine povući u redemptoristički samostan u Paganiju (nedaleko Salerna), gdje će ujedno na današnji dan 1787. godine, u svojoj devedeset i prvoj godini života, preminuti. Blaženim ga je proglasio papa Pio VII., 1816. godine, a svetim papa Grgur XVI., 1839. godine. 

            I dok će ga 1871. godine, papa Pio IX. proglasiti crkvenim naučiteljem; zaštitnikom ispovjednika i teologa moralista, 1950. godine će ga proglasiti papa Pio XII. 

 
MOLITVA

      Bože, Ti Svojoj Crkvi daješ uvijek nove primjere kršćanskog života. Daj i nama nasljedovati svetog Alfonza Liguorija u revnoj službi braći ljudima, te s njime u Nebu primimo i nagradu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb