Nedjelja Pedesetnice – DUHOVI

Nedjelja Pedesetnice – DUHOVI

 

Iz pripovijesti

 
    Svetkovinu silaska Duha Svetog nad apostole u Jeruzalemu, slavimo upravo danas… pedeset dana nakon proslave Uskrsnuća Gospodina našeg Isusa Krista.

    Ova svetkovina, gotovo je svetkovina rođenja Crkve, budući da su apostoli puni Duha Svetog govorili, te su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika. Mnogi su se čak, potom, dali krstiti, te su ujedno primili Duha Svetog.

    Isus, svojim apostolima, obećaje poslati Duha Svetog… Duha Istine, Branitelja… Tješitelja… 

    Sv. Luka, evanđelist, opisuje dolazak Duha Svetog i to u drugom poglavlju Djela apostolskih, no djelovanje Duha Svetog… može se ujedno pratiti kroz cijelu glavu Djela apostolskih.

    Duh Sveti, spušta se nad apostole u obliku plamenih jezika. Svijetli plamen… daje toplinu, čisti, te ujedno pruža životnu snagu i hrabrost. Upravo su to apostoli osjetili, primajući u sebe božanski plamen. 

    Tad’ je njihovim srcem prostrujila gotovo tajanstvena Snaga… Snaga koja ih je gotovo tjerala na propovijedanje, te svjedočenje Vjere. 

    Duh Sveti… Bog je, poput Oca i Sina… S Njima, iste naravi.

    Duh Sveti… živi je Plamen Očeve i Sinove međusobne Ljubavi i upravo Otac i Sin šalju i nama, danas, Duha Svetog, kako bi nas s Njima što više povezao i ujedinio.

 
 
MOLITVA

    Bože, Ti Otajstvom današnje svetkovine posvećuješ u svakom plemenu i narodu cijelu Crkvu. Izlij na sav svijet darove svog Duha: što si svojom Dobrotom učinio na počecima Crkve, to i danas izvrši u srcu svojih vjernika. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 
Izvori: 

  1. http://www.zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb