sv. Elizabeta Ugarska

sv. Elizabeta Ugarska

   Iz pripovijesti života

 

      Kneginja Elizabeta Thürinška, poznatija kao Elizabeta Ugarska, svetica je i zaštitnica ovog dana, čiji spomen s prisjećanjem na povijest njena življenja, uz molitve i vapaje njoj u čast, želimo proslaviti u zajedništvu s Crkvom u Mađarskoj i u svijetu. 

      Kći hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., rodila se 7. srpnja 1207. godine u Sárospataku (sjeverna Mađarska). 

      Već s četrnaest godina, udala se za kneza-zemljanina Ludwiga IV. Thürinškog, s kojim je bila u sretnom braku. 

      Zahvaljujući nauku sv. Franje Asiškog, uz potporu supruga… posebnu ljubav gaji prema siromasima, gladnima, te bespomoćnima. Svoje imanje, skupocjenu odjeću, nakit i ukrase, utrošit će pomažući nevoljnicima. 

      I dok će joj muž poginuti 1227. godine u križarskom ratu, nju će protjerati iz dvorca Wartburga (Thüringen), te joj oduzeti djecu. 

       Postajući i bivajući franjevačkom trećoredicom, isticala se dobrotvornim radom u Marburgu, osnivajući ubožište i svratište, gdje će se do samog konca vlastita života posvetiti njezi bolesnika, umirući na današnji dan 1231. godine. 

      Svetom će ju proglasiti papa Grgur IX., 1235. godine.  

 
MOLITVA

     Bože, Ti si dao svetoj Elizabeti da u siromasima gleda i časti Krista. Udijeli nam njezinim zagovorom da i mi neumornom ljubavi služimo potrebnima i nevoljnima. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb