sv. Cecilija, djevica i mučenica

sv. Cecilija, djevica i mučenica

   Iz pripovijesti života

 

        Rimska patricijka i mučenica, sveta Cecilija, rođena je u II. stoljeću. Bila je nadasve plemenita roda i bogata, a na svetu Misu išla je svakodnevno i to u katakombe, tamo gdje je Misu služio papa Urban.

        Uvijek se znala iskazati milostiva i darežljiva srca, posebno prema siromasima. Davši je za zaručnicu Valerijanu, „pjevala je samo Gospodinu, svom Pravom Zaručniku”. Upravo stoga, Valerijan se zahvaljujući Ceciliji obratio na kršćanstvo, te u zajedništvu sa bratom Tiburcijem podnio mučeničku smrt za Krista.

         Živeći djevičanstvo, a podnoseći mučeništvo, Cecilija se slavi kao najsavršeniji uzor kršćanske žene. S obzirom da joj krvnik nije uspio odrubiti glavu ni s tri udarca, zamolila je da vidi prije smrti papu Urbana. Budući da više nije mogla riječima ispovijedati svoju vjeru, ispovjedila ju je pokazujući tri prsta, simbolično dajući na znanje ispovijest vjere u Trojedinog Boga. 

     Kao kršćanka, pogubljena je na Siciliji, krajem II., a po nekima početkom III. stoljeća (između 176. i 180. godine), za vrijeme cara Marka Aurelija. Tako je uz „Kriptu papa”, na počasnom mjestu pokopana. Papa Paskal I. će kasnije njezino tijelo dati prenijeti u kriptu bazilike u Trastevereu, obnovivši je oko 820. godine. 

       Već 545. godine se slavio spomen njoj u čast, upravo u bazilici gdje joj je tijelo bilo preneseno, dok će ju crkveni glazbenici od XV. stoljeća držati svojom zaštitnicom. Kao što je tema brojnih umjetničkih skladbi, često je u umjetnosti i remek-djelima kako velikih i poznatih umjetnika, tako i onih manjih… prikazana uz orgulje. Čak su i mnoga glazbena društva i časopisi nazivani njenim imenom. 

 
MOLITVA

     Gospodine, Ti si uz nas kad molimo i pjevamo. Po zagovoru svete Cecilije, daj da Te dostojno hvalimo i budemo uslišani. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb