sv. Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj

sv. Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

     U obiteljskom dvorcu Roccasecca, nedaleko od Aquina (Lazio), rodio se 1225. godine naš svetac dana, dominikanac, te crkveni naučitelj. 

     Svoj odgoj, kao i osnovno školovanje, prima u benediktinskom samostanu Monte Cassino (1230. – 1239.). Također, proučava sedam slobodnih umijeća na državnom sveučilištu u Napulju. 

    Potajno, 1244. godine, stupa u dominikanski red protivno volji obitelji, dok će kod Alberta Velikog u Parizu i Kölnu završit studije filozofije i teologije. Gotovo nijemim volom su ga prozvali, upravo zbog šutljivosti i debljine, no Albert Veliki će na to: Taj nijemi vol jednom će tako riknuti da će cijelim svijetom odjeknuti. 

    Svećenikom biva ređen 1250. godine, te potom predaje teologiju i filozofiju u Parizu, Rimu, Napulju… Predavanja, kao i pisana djela, odlikovala su se jasnim te discipliniranim misaonim izražavanjem… svakako izbjegavanjem bilo kakve dvosmislenosti, kao i nejasne slikovitosti. 

     Kao monumentalno djelo pamtimo Sume teologije u tri sveska, te pisano od 1266. do 1273. godine. To djelo bijaše sveobuhvatno, kao i jedinstveno… praktično i ujedno teorijsko istodobno, ujedinjujući sve ljudske znanosti. 

      Sa svim ljudskim znanostima, zahvaljujući sv. Tomi Akvinskom, imamo usklađenu univerzalnu teologiju.

      Njegova filozofija, gotovo kršćanski aristotelizam, ispravlja, te ujedno dopunjava tezu Aristotelove filozofije kršćanskim naukom o neumrlosti ljudske duše, početku svijeta, kao i Božjem utjecaju na zbivanja u ovom svijetu. 

      U njegovom djelu možemo pronaći također baštinu Platonove filozofije. U njegovoj misaonoj stvarnosti utjelovljuju se ljepota u prirodi i u umjetnosti. 

      Za shvaćanje, osobito je bitno naglasiti razlikovanje racionalne istine uma od teološke istine Objave; vjere od znanja. Sred općeg u stvarima, kao i općeg u mišljenju, drži kako je Bog prije stvari i poslije stvari. 

      Na molbu pape Urbana IV., proslavit će se također, 1264. godine nastalim pjesmama, za novonastali blagdan Tijelova. Upravo biva i čuvena njegova Klanjam Ti se smjerno. 

      Dante, Dostojevski i još mnogi drugi… književni su velikani na koje je ostavio trag sv. Toma Akvinski. 

      Princeps philosophorum ili prvak filozofa – naslov je sv. Tome Akvinskog sred njegova golema raspona ukupna srednjovjekovnog znanja. 

      Fascinantno je kako je sred velike učenosti uvijek znao ostati jednostavan, ponizan, kao i bezazlen redovnik, postojano odbijajući sve ponuđene crkvene časti. 

     Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu? – sred molitve i klečanja pred raspelom doživio je susret s Otkupiteljem, na što je sv. Toma odgovorio: Samo Tebe, Gospodine! 

     Sv. Tomu Akvinskog… osobito ćemo pamtiti kao mistika, velikog štovatelja Presvetog Sakramenta, gotovo velikog znanstvenika i osobitog sveca. 

     U cistercitskoj opatiji Fossanova, preminuo je 7. ožujka 1274. godine… na putu prema općem crkvenom saboru u Lyonu. 1323. godine, papa Ivan XXII. ga proglašava svetim, a 1567. godine, papa Pio V. crkvenim naučiteljem. 

     Doctor Angelicus, kao i Doctor Universalis… nazivi su koji pripadaju upravo ovom velikom svecu. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si blaženom Tomi dao da se istakne u stjecanju svetosti i proučavanju svete nauke. Udijeli nam da shvatimo njegovo učenje i nasljedujemo njegov primjer. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. Župa sv. Nikole biskupa – JASTREBARSKO. n. d. Pristupljeno: 28. siječnja 2022. http://zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp?mjesec=1&dan=28
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Sveti Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj (2017.), str. 1024.