sv. Ivan Bosco, prezbiter

sv. Ivan Bosco, prezbiter

   Iz pripovijesti života

 

     U siromašnoj seljačkoj obitelji, 16. kolovoza 1815. godine, rodio se Giovanni Melchiorre Bosco, u talijanskom selu Becchi, djelu gradića koji danas slovi kao Castelnuovo Don Bosco, dvadesetak kilometara od Torina. 

    Već u drugoj godini svog života ostaje bez oca. S obzirom na tu situaciju, s majkom od ranog djetinjstva, posvećuje se poljskim poslovima. Giovanni je bio spretan, ali i živahan mladić, zbog čega su ga voljeli i stari i mladi. 

    Već s jedanaest godina izražava želju za svećenstvom. Kako bi učio latinski jezik kod jednog svećenika, svakodnevno je prevaljivao oko osam kilometara, te u trinaestoj godini počeo raditi kao sluga kako bi si mogao priuštiti za školovanje. Volio je čuvati krave kako bi imao vremena za čitanje, a Giovanniu je to išlo za rukom. 

 
 

centered image

  © Ljubav, odgoj… Mir… sežu k Vječnosti…

 
 

       Bivajući gimnazijalcem u Chieri, uz ljepotu sviranja mnogih glazbala, postiže također velike uspjehe, te upoznaje talijanske i latinske klasike. Čak je savladao hodanje po užetu, znao jahati, te sastavljao stihove i melodije… izrađivao igračke, te stekao nekoliko zanata… Upravo sve ovo, pomoći će mu kasnije u radu s mladima. 

      1841. godine postaje svećenikom. U Torinu je djelovao; kako sa siromasima, tako i sa djecom i mladeži. Oštro se protivio tjelesnom kažnjavanju, a svoje štićenike bi udaljavao od okruženja koje bi ih bilo spremno odvesti na krivi put. Važno mu je bilo i dušu i tijelo usavršavati u duhu odgajanja osobe kao cjelovita bića. 

     Kako ispovijed, tako i pričest, za njega su bile od silne važnosti. Njegov duh privlačio je besposličare i uličare. Jednostavno, nikad nije bilo dosadno družeći se s don Boscom, bilo da se pjeva, bilo da se igra… uči ili moli… Imao je srce, uvijek otvoreno, kao i vrijeme, raspoloživo za potrebe bližnjih… 

 
 

centered image

  © Gospodine, vodi nas svjetlom Istine i stazom Ljubavi

 
 

      1859. godine osniva Družbu salezijanaca, 1876. laički pokret, Salezijanske suradnike… dok će sa sv. Marijom Domenicom Mazzarello 1872. godine osnovati žensku granu svoje kongregacije, Kćeri Marijine. Njegova družba nosi naziv po sv. Franji Saleškom, njihovom uzoru u duhovnom i pastoralnom življenju. 

      Velika misijska djelatnost Salezijanaca nastavlja se i danas… u izdavanju odgojnih vjerskih knjiga, radu u školama, kao i u odgajanju djece i mladeži. Uistinu, bio je to uzoriti “apostol mladeži”, te ujedno i posrednik pomirenja Crkve i talijanske države. 

      Njegova životna ovozemna priča završava u Torinu i to na današnji dan 1888. godine. I dok će ga blaženim proglasiti papa Pio XI. 1929. godine, na oltar svetosti će ga uzdići 1934. godine. Zaštitnik mladeži, sa svojih više od sedamnaest tisuća članova, koji uspješno djeluju i na Kmanu (Split), neka nas zagovara pred Bogom. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si potaknuo svetog prezbitera Ivana Bosca da mladeži bude otac i učitelj. Nadahni i nas ljubavlju kakvu je on posjedovao da tražimo duše i Tebi jedinom služimo. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Sveti Ivan Bosco, prezbiter (2017.), str. 1026.