sv. Agneza, djevica i mučenica

sv. Agneza, djevica i mučenica

   Iz pripovijesti života

 

      Oko 291. godine, djevojčica iz Rima, ili bolje rečeno kći ugledne patricijske obitelji… biva rođena. Ona je odrasla u raskoši. Svoj život je stavila u službu kršćanstva u ranim godinama svog života. 

     I dok je bilo vrijeme progona cara Dioklecijana, odbila se udati za sina prefekta Sempronija. I doznavši da je kršćanka, podvrgnuta bijaše strašnim mučenjima i groznim poniženjima. 

      Postoji pripovijest, kao i pouka života svetice koji govore o tome kako je hrabrila u svojim teškim trenucima one koji su ju žalili, kao i prikaz kako bez straha prelazi u smrt. I tako biva odrubljene glave od strane jednog vojnika. 

 
 

centered image

  © Vječni grad – Rim, arhitektonski detalji, antički spomenici i povijesne zgrade, te crkva sv. Agneze na Circus Agonalisu

 
 

       Oko 304. godine, na današnji je dan preminula. Postoji predaja koja kaže kako se ova svetica samo osam dana nakon svoje smrti ukazala roditeljima u zlatnoj haljini, s janjetom u ruci… tješeći ih onom slavom koju je zaslužila u Nebu. 

       To ime osim što je poznato Prvoj euharistijskoj molitvi, može se pronaći i vapiti i u litanijama Svih svetih. Car Konstantin Veliki na njezinom grobu sagradit će veličanstvenu baziliku, gdje će se godinama po tradiciji blagoslivljati po dva janjeta od čije se vune prave paliji za nadbiskupe iz cijelog svijeta. 

       Neka nas čuva i prati zagovor zaštitnice vjerenika, nevinosti, žrtava nasilja, kao i janjadi. 

 
MOLITVA

    Svemogući vječni Bože, Ti u svijetu odabireš nejake da postidiš jake. Udijeli nam da nasljedujemo postojanu vjeru svete Agneze mučenice, kojoj slavimo nebeski rođendan. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. Župa sv. Nikole biskupa – JASTREBARSKO. n. d. Pristupljeno: 21. siječnja 2022. http://zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp?mjesec=1&dan=21
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Sveta Agneza, djevica i mučenica (2017.), str. 1004.