sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica

sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica

   Iz pripovijesti života

 

     Spomenimo se danas sv. Terezije Avilske ili sv. Terezije od Isusa, karmelićanke i crkvene naučiteljice. U Gotarrenduri kod Ávile (Castilla), rodila se 28. ožujka 1515. godine, kao Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada. Riječ je o ljupkoj i vedroj djevojčici mladih dana… 

      Mladost je hranila životima svetaca… Čitala je njihove živote, kao i viteške romane. U Ávili, u samostan… stupa 1535. godine. Znala je imati duševne krize, tako je ujedno i teško oboljela, dok će u svojim zanosima imati neobična viđenja i nadahnuća. 

     Premda krhkog zdravlja, imala je jak karakter, čvrstu volju i bistar pogled… bivajući neumorna i nadasve duhovita. Postajući nadstojnicom, sačuvala je energičnost, te bila poduzetna, posvećujući se obnovi karmelićanskog reda, kao i odgoju redovnica. Reformu karmelićana, u zajedništvu sa sv. Ivanom od Križa će provesti. 

 
 

centered image

  © Ljubljena naša sv. Terezija Avilska, uči nas otajstvima Neba… otajstvima Radosti, Ljubavi i Mira

 
 

       Osnivajući trideset i dva nova samostana, organizirat će provinciju bosonogih karmelićanki. Brojna djela, tiskana posmrtno, opisuju njena duhovna i mistična iskustva gdje odiše razboritost, kao i umjerenost unutar askeze. 

      Knjiga o životu ujedno je i rasprava o molitvi. Put savršenosti, asketski traktat, biva usmjeren na vjerski odgoj redovnica, kao i na borbu protiv reformacije. U djelu Unutarnji dvorac sažima asketska i mistična iskustva, te opisuje ljudsku dušu kao dvorac s mnogo odaja. Kroz odaje, duša se čisti, dolazeći središtu, gdje se sjedinjuje s Bogom. Sačuvana je također i vrlo opsežna korespondencija od četiristo njenih pisama. Novu svježinu, vrijednost i ljepotu svojim djelima pruža kršćanskoj duhovnosti i španjolskoj književnosti. 

       Uz mistiku, bivajući mističarka, ono najbitnije… sv. Terezija ostaje realna i druželjubiva osoba. U Kristu tako vidi i Boga i Čovjeka… vidi Nekog tko može shvatiti ljudske patnje. Svjesna je bila kako je malen broj vjernih Bogu. 

       Umire 4. listopada 1582. godine u Alba de Tormesu kod Salamance, u samostanu kojeg je osnovala. I dok će ju blaženom proglasiti papa Pavao V., 1614. godine, svetom će ju 1622. godine proglasiti papa Grgur XV., a crkvenom naučiteljicom papa Pavao VI. 1970. godine. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si svojim Duhom potakao svetu Tereziju iz Avile, da u Crkvi zacrta novi put savršenstva. Daj da u njezinoj nauci nalazimo duhovnu hranu i iskreno težimo za pravom svetošću. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb