sv. Franjo Asiški, redovnik

sv. Franjo Asiški, redovnik

   Iz pripovijesti života

 

    Oko 1181./1182. godine kao Giovanni Francesco di Bernardone, rodio se naš današnji svetac u Assisiju (Umbrija). 

    Bio je to sin trgovca suknom i majke Francuskinje. Tada kao mladić, vodio je bezbrižan život, te je za rata protiv Perugie (1204. godine) bio zarobljen. 

    Bio je teško bolestan, ali je doživio duhovnu preobrazbu. 

   I tako, naš svetac, 1206. godine ostavlja i obitelj i imetak, te kao prosjak započinje novi život: posvećen bolesnicima, te gubavcima, a ujedno predan i popravljanju razrušene crkve u okolici Assisija.

   Evanđeljem je bio potpuno nadahnut, te je progovarao: o siromaštvu, poniznosti i velikodušnosti. Okupio je mnogo pristaša, te svoje „pokorničke” braće.

      Zahvaljujući papi Inocentu III. došao je u Rim, gdje je 1209. godine potvrđen novi, franjevački red – Red manje braće. 1220. godine taj red je prepušten drugima, a 1221. godine sastavljena su i njegova pravila.
 
 

centered image

  © Svi smo mi, predraga braćo i sestre, pozvani da se ugledamo u stvarnost Istine koja s Križa i danas itekako progovara. O, Milosti Sina Raspetog… budi nam dobrostiva

 
 

    Njegov život je protkan fantastičnim detaljima, kao i brojnim legendama. Ostaju nam poznate i Bonaventurine „Legenda major”, kao i zanimljive propovijedi pticama.

    Biva poznat i po svom pjesništvu. Tako nam ostaju prekrasne „Pjesma brata Suncu” i „Pjesma stvorova”. Tu već slutimo njegovu veličanstvenu i nadasve neizmjernu ljubav prema prirodi. 

    Bio je to znameniti vizionar s jasnim i jednostavnim pogledom na život. Dovoljno je spomenuti tu mističnu i jedinstvenu ljubav prema životinjama koju je gajio. To je ono svjetlo s pogledom na Žar Života koje možemo uvidjeti u tom mračnom srednjovjekovnom dobu.

    Tu, kraj stare crkvice, Porcijunkule, naš Franjo se povukao i imao posebna mistična iskustva, čak radujući se „sestrici Smrti”, ljubeći Patnju, Križ, te prihvaćajući Božju Volju nadasve.

        3. listopada 1226. godine, on je preminuo u Assisiju. Već 1228. godine biva proglašen svetim od strane pape Grgura IX.

    Zaštitniče ptica, životinja, trgovaca, mirotvoraca… moli za nas.

 
MOLITVA

     Bože, Ti si svetom Franji dao da po siromaštvu i poniznosti bude živa slika Kristova. Daj da i mi pođemo njegovim putem, nasljedujemo Tvoga Sina, te budemo jedno s Tobom u radosnoj Ljubavi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb