sv. Justin, mučenik

sv. Justin, mučenik

   Iz pripovijesti života

 

      Starokršćanski filozof, sv. Justin, otvara ljepotu stvarnosti Neba za tekući mjesec – lipanj. Godine 103. se rodio u rimskom naselju Flavia Neapolis (danas Nablus, Palestina). 

     Filozof platonskog smjera, kršćaninom postaje oko 130. godine. Bio je to neumorni tražitelj Istine… potpune Istine, koji će se na samotno mjesto pokraj mora povući u Nadi kako bi po tim tihim trenucima pronašao Mudrost. 

     Zanimljivim biva njegov susret, za vrijeme šetnje, sa tajanstvenim starcem… On (starac) će mu otkriti kako se prava Istina ne nalazi u Platonovoj mudrosti, već u knjigama proroka, te novozavjetnim spisima. Onaj koji donosi Spasenje i Sreću jest Isus Krist. 

       Od tada, sv. Justin se predao čitanju, te proučavanju knjiga Svetog Pisma. One su ga osvojile, te ujedno i uvjerile u istinitost kršćanstva. Plodom takvog čitanja, zatražio je krštenje. Osim Krista, utjecaj su imali i kršćani s kojima je stupao u dodir, te vjera i herojstvo mučenika. 

        U Efezu i Rimu djeluje, a ujedno i osniva filozofsku školu. Njegove Apologije, te Dijalog s Tifanom … samo su neka od djela gdje se Justin pokazao vještim piscem. Bio je to govornik koji je raspravljao s poganima, te branio kršćansku vjeru pišući o njoj kao jedinoj istinitoj filozofiji. 

      Po obraćenju, sav njegov život, pa i sama smrt, živo je svjedočanstvo za Istinu Raspeta Isusa. Pretpostavka je da je povod njegovoj smrti bio ideološki sukob s ciničkim filozofom Krescentom, koji je optužio Justina za pokušaj rušenja rimske vlasti. 

     Bivajući bačen u tamnicu sa šestoricom svojih učenika, podnosi 165. godine mučeničku smrt, za vladavine cara Marka Aurelija. Nakon bičevanja, odrubljena im je glava.
 
 
MOLITVA

     Bože, Ti si svetog mučenika Justina po ludosti križa naučio najizvrsnije znanje, Isusa Krista. Daj da se i mi njegovim zagovorom odupremo svim zabludama i postignemo čvrstoću Vjere. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb