sv. Bonifacije, biskup i mučenik

sv. Bonifacije, biskup i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

      Anglosaski benediktinac, kao i misionar, te “apostol Njemačke”, sv. Bonifacije – svetac je ovog dana… kojem se spomenom, molitvom i zahvalom želimo uteći.

    Oko 672. godine, tada u engleskom gradu Creditonu (Devon), rodio se Winfrid, dok je sama kršćanska kultura bila u Engleskoj u punom cvatu. U Exeteru i Nurslingu, benediktinskim    samostanima, kao i u kraljevini Wessex, biva odgojen, postajući sam redovnikom benediktincem.

     U Friziju odlazi kao misionar 716. godine, dok od pape Grgura II. 719. godine biva poslan kao vjerovjesnik germanskim plemenima. Tada uzima redovničko ime Bonifacije. Papa će ga 722. godine, po završetku uspješnih misija u Tiringiji, Friziji i Hessenu, posvetiti za biskupa. Franački vladar Karlo Martel, djed Karla Velikog… mnogo će mu pomoći u nastojanjima… posebice dok će osnivati benediktinske opatije u Njemačkoj, muške i ženske samostane, kao i utemeljenje i organiziranje određenog broja biskupija.

      Zanimljivo, kako u samoj Njemačkoj… gospodarstvo, kultura i umjetnost… bivaju zasnovani baš na temeljima koje je zasadio sv. Bonifacije. U Fuldi (Hessen), pronalazila se njegova najdraža zadužbina. Bio je prvi nadbiskup Mainza (od 745. godine), koji je reorganizirao crkvu i kler, te 751. godine pomazao Pipina za franačkog kralja.

     Mnogi su ga redovnici pratili u proljeće 754. godine, kad je ponovo otišao na sjever, te im je žetva bila velika i bogata. Uz pedeset i tri pratitelja… utaborili su se nedaleko od morske obale, očekujući novokrštenike za sakrament potvrde. Umjesto novokrštenika, napala ih je četa razbojnika, te ih sve poubijala. Tu će Bonifacije svoju svestranu djelatnost zapečatiti krvlju… sjemenom kršćanskog procvata u germanskim zemljama.

     Tako je, na današnji dan 754. godine ubijen u Dokkumu (Frizija, Nizozemska), te pokopan u Fuldi. Sred posljednjeg počivališta pronalazimo Sveto pismo, kojim je štitio glavu dok su ga ubijali…
 
 
MOLITVA
 

     Gospodine, sveti je mučenik Bonifacije kršćansku Vjeru riječju navijestio i krvlju zapečatio. Daj da nas kod Tebe zagovara, te i mi svoju Vjeru odvažno čuvamo i djelima svjedočimo. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetog, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/

  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb