sv. Antun Padovanski, prezbiter i crkveni naučitelj

sv. Antun Padovanski, prezbiter i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

     Proslavimo spomen portugalskog franjevca, propovjednika, kao i crkvenog naučitelja – “Doctor Evangelicus”, spomen gotovo najpopularnijeg sveca Katoličke Crkve.

     15. kolovoza 1195. godine, u Lisabonu, rodio se Fernando Martins de Bulhões – potomak plemenite lisabonske obitelji.

      Već s dvadeset godina stupa u Red regularnih kanonika sv. Augustina u Lisabonu, te potom prelazi u samostan sv. Križa u Coimbri. 

      Pomno proučavanje Svetog Pisma, te djela svetih otaca, posebice sv. Augustina, bilo je od silne važnosti za njega, kao budućeg propovjednika.

      Vjerojatno je zaređen za svećenika 1219. godine. Zbog junaštva mučenika u Africi, zavolio je franjevce, te stupio u njihov red, uzimajući ime Antonio. 

      Kao misionar u Maroku, djelovao je 1220. godine. Premda se želio vratiti u svoju domovinu, oluja ga je bacila na Siciliju.

      Oko Duhova, 1221. godine, susreo se sa sv. Franjom u Assisiju.

      I u Italiji i u Francuskoj, djelovao je kao profesor teologije, te kao glasoviti propovjednik… u raznim gradovima. Posvuda je sijao sjeme riječi, poput Isusa. Nastojao je biti pomiritelj zavađenih, kao i obnovitelj zapuštenog vjerskog, ćudorednog života.

       Njegovi govori, odlikuju se izvanrednom toplinom, mističnim zanosom, kao i štovanjem Blažene Djevice Marije. 

       Nauk da je Marija „dušom i tijelom uznesena na Nebo”, izričito je naučavao.

       Preminuo je u Arcelli kraj Padove, na današnji dan 1231. godine. Svetim ga je proglasio papa Grgur XI., 1232. godine. Crkvenim naučiteljem biva proglašen 1946. godine od pape Pija XII.

       I dok ga mnogi umjetnici, poput Donatella, Murilla i drugih prikazuju s Djetetom Isusom, vjernici ga zazivaju osobito kod bolesti, traženja izgubljenih stvari, te amputacije udova.

       Zaštitniče vjere u Presveti Oltarski Sakrament, bolesnika, neudanih djevojaka, kao i trudnica… ribara, lađara, putnika, mornara… potlačenih, siromaha… životinja… žetvi, berbi, te pošte… Portugala, Brazila, Padove… mnogih biskupija, naselja, crkvi, župa, te kapela diljem svijeta, moli za nas.

 
 
MOLITVA

     Svemogući vječni Bože, Ti si dao da sveti Antun bude Tvom narodu istaknuti propovjednik i zagovornik u životu. Udijeli nam da slijedimo nauk kršćanskog života i u svim kušnjama osjetimo Tvoju Pomoć. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb