Vapaj svete Mati

Vapaj svete Mati

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 
(Lk 2, 41-51a)

 

    Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad Isusu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali Njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda Ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad Ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći Ga.

    Nakon tri dana nađoše Ga u Hramu gdje sjedi posred učiteljâ, sluša ih i pita. Svi koji Ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima Njegovim. Kad Ga ugledaše, zapanjiše se, a Majka Mu Njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac Tvoj i ja žalosni smo Te tražili.« A On im reče: »Zašto ste Me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.

    I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan.

 
 

Predragi u Kristu, 

    razmatramo nad Evanđeljem po Luki (Lk 2, 41-51a), ujedno… možemo slobodno reći nad petim Otajstvom Radosti naše Krunice Blaženoj Djevici Mariji… i to upravo danas na Svetkovinu sv. Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije. 

     Kako bismo bolje shvatili bit ovog svetog Evanđelja i pristupili stvarnosti roditeljskog traženja i nalaženja, potrebno je uistinu bar malo zastati nad riječju Evanđelja koje nam donosi tako sveti biser, kojeg možemo pronaći u srcu mnogih obitelji danas… obitelji ovog vremena. 

     Mnogi domovi danas vape za nestalom djecom… te iz pustoši traženja, vape za nalaženjem izgubljena blaga. Sred ove Riječi, misleći na takve situacije, takve roditelje… volio bih uroniti riječ po riječ u dubinu Okrilja Srca Majčina koje je sve sveto pohranjivalo… u Okrilje Srca koje brižno čuva i njeguje sve potrebite vapaje. 

     Spominjemo se svetosti sv. Josipa… Josipa kao Zaručnika… Josipa koji je također podvrgnut traženju u mnogim bitnim situacijama života, što nam svjedoče Evanđelja, te spisi svetih otaca, kao i svetaca Crkve… iskazao upravo znak Vjere, što ju je gajio. Znak Josipove Vjere svjetli sred znakova mnogih pravednika, pobožnika o kojima čitamo u ulomku Poslanice Hebrejima, gdje se upravo spominju: Noa, Abraham, Henok, Abel… koji su znakom Vjere bili podvrgnuti svetosti Pravednosti… Sveti naši pravednici u Gospodinu. 

      Uistinu, toliko toga bi se moglo reći o ljubavi istinite svetosti koju je posjedovao sv. Josip i mi smo pozvani razmatrati upravo o tom… utjecati se tom divnom svecu i moliti mu se posebno u ovim danima obiteljskog nasilja, nemorala, razvratnosti… da nam on, kao uzorni otac i brižni čuvar Božanskog Sina budi silno na pomoći. 

      Zaručniče Blažene Djevice Marije, moli za nas.