Skromnost Marije

Iz Propovijedi pape Franje o svetkovini Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, 2019. godine

 
 
Draga braćo i sestre,
Dobro jutro!
 

      Danas slavimo svetkovinu Marije Bezgrješne, koja se događa u kontekstu Došašća, doba očekivanja: Bog će izvršiti ono što je obećao. Ali na današnji blagdan kažu nam da je nešto već postignuto, u osobi i životu Djevice Marije. Danas smatramo početkom ovog ispunjenja, koje je čak i prije rođenja Majke Gospodnje. Zapravo, Njezino besprijekorno Začeće vodi nas do onog preciznog trenutka kada je Marijin život počeo lupati u majčinoj utrobi: već je postojala posvećujuća Božja Ljubav, čuvajući je od zaraze zlom koje je zajedničko nasljeđe ljudske obitelji.

       U današnjem evanđelju odzvanja anđeoski pozdrav Mariji: “Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom!” (Lk 1, 28). Bog je uvijek mislio na Nju i želio je da Ona u svom nesagledivom naumu bude stvorenje puno Milosti, odnosno puna Njegove Ljubavi. Ipak, da bi se napunili potrebno je napraviti mjesta, isprazniti se, odstupiti. Baš kao i Marija, Ona koja je znala slušati Božju Riječ i potpuno se pouzdati u Njegovu Volju, bezrezervno je prihvaćajući u svom životu. Toliko da je Riječ u Njoj postala Tijelom. To je bilo moguće zahvaljujući Njezinom “Da”. Anđelu koji je traži da bude spremna postati Isusova majka, Marija odgovara: „Evo, ja sam sluškinja Gospodnja; neka mi bude po tvojoj riječi“ (r. 38).

     Marija se ne gubi u rasuđivanju, ne postavlja prepreke na Gospodinov put, ali se odmah povjerava i stvara prostor za djelovanje Duha Svetoga. Ona cijelo svoje biće i svoju osobnu povijest odmah stavlja na raspolaganje Bogu, tako da ih Riječ i Volja Božja mogu oblikovati i dovesti do Ispunjenja. Savršeno odgovarajući Božjem Planu za Nju, Marija tada postaje “sva lijepa”, “sva sveta”, ali bez imalo sjene samozadovoljstva. Skromna je. Ona je remek-djelo, a pritom ostaje skromna, mala, siromašna. U Njoj se ogleda Božja ljepota koja je sva Ljubav, Milost, Dar samoga sebe.

     Također bih želio naglasiti riječ kojom se Marija definira u svom predanju Bogu: Ona se izjašnjava kao “Gospodnja sluškinja”. Marijino “Da” Bogu od početka zauzima stav služenja, pažnje prema potrebama drugih. Posjet Elizabeti koji slijedi neposredno nakon Navještenja to konkretno svjedoči. Dostupnost Bogu nalazi se u volji da preuzme potrebe bližnjega. Sve to bez galame i razmetanja, bez traženja mjesta časti, bez oglašavanja, jer dobročinstva i djela milosrđa ne trebaju biti izloženi kao trofej. Djela milosrđa rade se u tišini, u tajnosti, bez hvalisanja da ih se čini. Čak smo i u našim zajednicama pozvani slijediti Marijin primjer, prakticirajući stil diskrecije i prikrivanja.

      Neka nam blagdan naše Majke pomogne da cijeli svoj život učinimo “Da” Bogu, “Da” od njegova obožavanja i svakodnevnih gesta ljubavi i služenja.