Novi naslovi litanijama BDM

      Papa Franjo je odobrio tri dodatna zaziva unutar Litanija Blaženoj Djevici Mariji, nazvanih i Lauretanskim litanijama. 

   U pismu predsjednicima biskupskih konferencija, od 20. lipnja, kardinal Robert Sarah Prefekt kongregacije za božansku liturgiju i disciplinu sakramenata, obznanio je zazive Mater misericordiae, Mater spei i Solacium migrantium koje treba umetnuti unutar marijanskih litanija. 

    Naslovi i zazivi koje je kršćanska pobožnost tijekom stoljeća pridržavala Djevici Mariji kao privilegirane, te siguran put susreta s Kristom, nebrojeni su. – napisao je Sarah. Čak i u ovom sadašnjem trenutku koji je obilježen osjećajima neizvjesnosti i strepnje, Božji narod duboko osjeća pobožno pribjegavanje Njoj, uz puno ljubavi i povjerenja. – nastavio je kardinal. Sarah je rekao kako je papa Franjo pozdravio želju ljudi da te zazive uključe u formu Litanija. 

      Litanije Blaženoj Djevici Mariji, poznate i kao Lauretanske litanije, bile su odobrena molitva za zagovor Mariji od Crkve, od kraja XVI. stoljeća, s tim da je njihova upotreba zabilježena i prije. Sastoji se od recitiranja službenih, te neformalnih Marijinih naslova, nakon čega slijedi molba Mariji da moli za nas. 

    Litanije se mogu moliti na latinskom ili na narodnom jeziku. Kardinal Sarah je u svom pismu također napomenuo gdje treba dodati svaki zaziv, koristeći latinske formulacije. Mater misericordiae, što znači “Majka milosrđa”, treba biti postavljen iza Mater Ecclesiae (Majka Crkve). 

     Mater spei što znači “Majka nade”, trebao bi slijediti Mater divinae gratiae (Majka milosti puna). Solacium migrantium (Pomoćnica migranata) trebao bi slijediti Refugium peccatorum (Utočište grešnika). 

       Uz svu dobru želju, te ljubazno poštovanje, želimo vam povjeriti ovu obavijest za vaše podatke i prijavu. – napisao je Sarah biskupskim konferencijama. 

       Pismo je datirano 20. lipnja, na dan kad Crkva slavi spomen Bezgrešnog Marijina Srca. Sarah je rekao: Crkva koja hoda stazama povijesti kao hodočasnik prema nebeskom Jeruzalemu, te uživa u nerazdvojenom zajedništvu s Kristom, Njenim Zaručnikom i Spasiteljem, povjerava se onom koji vjeruje u riječ Gospodnju. 

         Iz Evanđelja znamo da su Isusovi učenici od samog početka naučili hvaliti ju kao `blaženu među ženama`, te računati na Njen majčinski zagovor. – napisao je.
 
 
Preuzeto od: catholicnewsagency.com