Dobro stanje pape u miru

      U dugom intervjuu s Marijom Giuseppinom Buonanno, objavljenom u tjedniku “Oggi” povodom objavljivanja biografije Benedikta XVI., koju je na talijanskom jeziku potpisao Peter Seewald (Benedikt XVI. – Una vita, Garzanti 2020.), monsinjor Georg Gänswein govori o zdravlju pape emeritusa, pretpostavljajući da su se proširile “lažne vijesti”.

     “Benedikt XVI. stoji poput devedeset-trogodišnje osobe. Tijelo mu je krhko, glas je vrlo slab, ali um mu je čist – objašnjava njegov osobni tajnik. Svakodnevno koncelebrira Misu, moli, prima još nekoliko posjeta, čita, uči, sluša glazbu, bavi se dopisivanjem. Svakako laganim tempom.

    Češće odmara jer mu se snaga smanjila, ali dobro je raspoložen i spokojan.” “Nakon pauze od gotovo tri mjeseca – nastavlja monsinjor Gänswein – vratio se u šetnju uz pomoć šetača po vatikanskim vrtovima, kada to vremenske prilike dozvole. Oporavio se od umora od putovanja u Njemačku, gdje je prošlog lipnja bio u posjeti svom bratu Georgu, koji je kasnije preminuo… od herpes-zostera, virusa koji je nanio jaku bol i koji ga je pogodio na početku putovanja u Regensburgu.”

      Prelat također govori o susretima pape Franje i emeritus pape koji su zadnji put viđeni sred mjeseca lipnja, prije nego što je papa Benedikt otišao posjetiti svog brata Georga u Regensburg. “Benedikt XVI. nazvao je papu Franju i rekao mu da želi ponovno vidjeti svog brata jer je bio vrlo bolestan – kaže monsinjor Gänswein. Istog dana polaska, papa Franjo pozvonio je na vrata samostana Mater Ecclesiae da ga pozdravi.

       Stigao je bez najave, sam. Razgovarao je s papom Benediktom i zamolio ga da svome bolesnom bratu donese svoj apostolski blagoslov.” Monsignor Gänswein definira je kao “pokretnu gestu, veliku utjehu i izuzetnu ljudsku i bratsku osjetljivost”, dodajući da je nedavno papa Franjo poslao emeritusu papi kopiju svoje posljednje enciklike “Sva braća”, s osobnom posvetom , dok je papa Benedikt poslao papi kopiju svoje biografije.