Bliskost s Libanoncima

      Biskupi Europske unije (EU) izrazili su duboki šok i tugu zbog razornih eksplozija u libanonskoj prijestolnici u utorak.

     U eksplozijama u beirutskoj luci poginulo je najmanje stotridesetpet ljudi, a tisuće su ranjene, šaljući udarne valove duboko u grad s raširenom imovinskom štetom. Čini se da su eksplozije uzrokovale požar koji je dotakao golemu količinu gnojiva s amonijevim nitratima koja se godinama čuvala u luci.

       “Želio bih izraziti našu najdublju sućut obiteljima žrtava i svima onima koji su izgubili svoje najmilije – prijatelje, susjede, kolege”, kardinal Jean-Claude Hollerich iz Luksemburga, predsjednik Komisije Biskupskih konferencija EU (COMECE), napisao je u srijedu poruku sućuti.

     “Mi molimo za duše pokojnika i za brzo ozdravljenje unesrećenih.” – rekao je da biskupi EU dijele osjećaje pape Franje za Libanon i mole “tako da se kroz zalaganje svih njegovih socijalnih, političkih i vjerskih elemenata suoči s ovim izuzetno tragičnim i bolnim trenutkom”.

      Kardinal Hollerich založio se za bliskost Katoličke crkve EU-a „s Libanoncima, uključujući i mnoge izbjeglice koje su izbjegle u ovu malu, ali velikodušnu zemlju s ključnom ulogom za mir u čitavom bliskoistočnom regionu“.

      Predsjednik COMECE-a izrazio je zahvalnost zbog „neposredne pomoći i humanitarnih mehanizama koje je aktivirala EU kao podrška libanonskim vlastima“, kako je izjavio Janez Lenarčič, povjerenik EU-a za upravljanje krizama.

      Eksplozije su uslijedile najgorom ekonomskom krizom u zemlji, koja je pogodila 4,5 milijuna ljudi, koji su već opterećeni s oko 1,5 milijuna izbjeglica, uglavnom iz susjedne Sirije.

     Kardinal Hollerich pozvao je EU da surađuje s vladom i ljudima Libanona, uključujući lokalne vjerske zajednice, “u ovom dramatičnom povijesnom trenutku, također obilježenom pandemijom Covid-19, teškom ekonomskom krizom i ozbiljnom regionalnom nestabilnošću”.

      Nakon eksplozija u Beirutu, zemlje i organizacije širom svijeta okupile su se oko Libanona nudeći financijsku, prehrambenu, medicinsku i drugu pomoć.