S carinicima i grešnicima

S carinicima i grešnicima

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 9, 9-13)

 

    U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za Njim. 

    Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s Njime i Njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?« 

    A On, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

 

    Riječ Gospodnja.

 
 

    Predragi u Kristu, predragi u Riječi Milosti i Utjehe, 

    kako li je veličanstvena Riječ Gospodina našeg Isusa Krista, Riječ Istine, kao i Mudrosti… Riječ Poziva, kao i Blagosti, koja nam se sada pruža. 

    U prvom dijelu, ove svete evanđeoske Riječi biva upućen poziv čovjeku u carinarnici… Mateju… Volio bih silno, da i vi, osjetite taj poziv u svom srcu… poziv samog Gospodina našeg Isusa Krista, da dođete tom Izvoru Milosti i Utjehe… Vrelu Spasenja. 

    Bivajući s carinicima i grešnicima, odnosno s potrebitima… ovo Evanđelje ili bolje rečeno, sam Gospodin, nas odgaja kako se postaviti i kako prigrliti upravo one koji su žedni i gladni Riječi, Milosti, Utjehe… samog Spasenja. 

    Mi smo pozvani, ne obazirući se gotovo na licemjerna podbacivanja farizeja ovog vremena, stati uz one koji su na ovaj ili onaj način carinici i grešnici, te tako svjedočiti nepristranost Ljubavi. Ako je tako Isus odgajao svoje učenike, onda i mi odgajajmo u tom duhu vlastita srca i svoje biće. 

    Prionuvši uz Milosrđe, koje je samom Gospodinu milo, prionimo uz Ljubav koja se i danas s Križa razlijeva u naša srca. 

 
 
Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb