Vjerovati srcu

Vjerovati srcu

Čitanje svetog Evanđelja po Marku
(Mk 9, 2-13)

 

    U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine Mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na Zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. 

A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. 

    I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. 

    Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to Njegovo »od mrtvih ustati« pa Ga upitaju: »Zašto pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija?« A On im reče: »Ilija će doduše prije doći i sve obnoviti. Pa kako ipak piše o Sinu Čovječjem da će mnogo pretrpjeti i biti prezren? Ali, velim vam: Ilija je već došao i oni učiniše s njim što im se prohtjelo, kao što piše o njemu.«

 

    Riječ Gospodnja. 

 
 

    Svaki vjernik propituje… propituje Vjeru, propituje Nadu, propituje Boga… jer mu se Njegovo postojanje i prisustvo čini gotovo nestvarnim i nevjerojatnim. Kako jedan Bog, kako jedno biće, može sjati više od čak savršene ljudske misli… Kako jedan Bog može stvoriti sve ovo?! Čemu?!

    To  „čemu?” je odgovor na pitanje… Čemu čovjek? Čemu dobro? Čemu zlo? … Sve je to odgovor… Ljudski mozak je stvoren na način, da ne može pojmiti Boga. Zašto? Zato što je Bog prevelik za skučene vidike, za skučene umove, za prelaka objašnjenja i plitke osude drukčijeg… Bog je nad svim i sa svakim, u eteru ljubeći svaku dušu podjednako!

    Bog ne osuđuje, dok čovjek upravo to čini! Samim tim, čovjek je sebi najveći neprijatelj. Pronađi Božju nit u svom srcu… Utkana je ona negdje. A da bi došao do nje, moraš proći trnovit put.

 
 

Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb