sv. Marta

sv. Marta

   Iz pripovijesti života

 

     Sestra Lazara i Marije iz Betanije, te vrijedna domaćica… uz mnogo brige i pažnje, posluživala je našeg Gospodina Isusa Krista. O tom nam svjedoči sv. Luka u svom Evanđelju. 

     Osobito dragi prijatelji našem Gospodinu bijahu upravo Marta, Marija i Lazar. Na poziv sestara, po razgovoru s Martom, biva uskrišen njihov mrtvi brat, Lazar. 

     Zanimljiv je upravo pristup sestara Isusu na diskretan način: … bolestan je onaj koga ljubiš. I Marta će kasnije posvjedočiti: Gospodine, ja tvrdo vjerujem da si Ti Mesija, Sin Božji koji je došao na svijet. To je bila vjera sv. Marte. 

     Kasnije postoje opet trenuci zajedništva Isusa i Marte… gdje Marta posluživaše, i to po izvještaju sv. Ivana, apostola. 

    Sv. Marta, po predaji biva gotovo jednom od prvih misionarki područja južne Galije (Francuska). Oko 80. godine je preminula. Jedna od legendi priča kako je blagoslovljenom vodom ili tamjanom, te znakom križa onemogućila i vezala zmaja sred njegova ubijanja ljudi u Tarasconu… odvela ga u Arles, te bacila u rijeku Rhone. 

      Premda zmaja nije ubila, odvela ga je upravo tamo gdje ne može nauditi ljudima. Eto prikaza i primjera ljubavi prema svim stvorenjima, sv. Marte. Takvu scenu imamo prikazanu na oltarnoj slici u crkvi sv. Lovre u Nürnbergu.

 
MOLITVA

      Svemogući vječni Bože, Tvoj je Sin bio gost u kući blažene Marte. Podaj, molimo, da i mi po njezinu zagovoru vjerno služimo Kristu u braći ljudima, te nas Ti na kraju života ugostiš u nebeskom Dvoru. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb