sv. Franjo Ksaverski, prezbiter

sv. Franjo Ksaverski, prezbiter

   Iz pripovijesti života

 

       U obiteljskom dvorcu Javier (baskijski Xabier), u kraljevini Navarri (sjeverna Španjolska), 7. travnja 1506. godine se rodio Francisco de Jasso y Azpilicueta. Od 1525. godine, studira u Parizu, dok će doktorirati 1529. godine. Poznato je kako je kao student upoznao sv. Ignaciju Loyolu.

 
 

centered image

  © Dolazak sv. Franje Ksaverskog (1506.-1552.), rimokatoličkog misionara, u Gou (Indija); crkva sv. Gummarusa u Lieru (Belgija)

 
 

          Ponukan Ignacijevim primjerom, a ujedno potresen majčinom te sestrinom smrću, opredjeljuje se za život posvećen Kristu Gospodinu, zavjetujući se na siromaštvo i čistoću, obavivši velike duhovne vježbe. 1534. godine, kao učenik Loyole, te sljedbenik, sudjelovat će u osnivanju isusovačkog reda, u maloj kapeli na Montmartreu.

       S Ignacijem, Franjo odlazi u Rim, te biva zaređen za svećenika 1537. godine u Veneciji. Kao prvi misionar novog reda, u portugalsku Indiju je otputovao 1541. godine. Djelovao je u Goi i to kao papinski legat, te jugozapadnoj Indiji, potom u Malaji i na Molučkim otocima, kao i na Cejlonu. 

 
 

centered image

  © Freska Isusa s apside sv. Franje Ksaverskog; Pariz

 
 

     Od 1549. godine boravi u Japanu, gdje kao prvi misionar osniva kršćanske zajednice. Vrativši se 1552. godine u Gou, imao je namjeru prodrijeti u Kinu. No, razbolivši se na plućima, preminuo je na današnji dan 1552. godine na otoku San Tchao (Shangchuan), čekajući brod za kopno. 

      Bio je to pravi prorok i čudotvorac koji je njegovao bolesnike i nemoćnike, te liječio gubavce. Na poseban način obraćao se djeci. Stišavao bi oluje, a ozdravljao neizlječive. Ni strašne vrućine kao ni ubitačne hladnoće, nisu ga smetale u nasljedovanju Krista.

 
 

centered image

  © Crkva sv. Franje Ksaverskog, isusovačke misije u regiji Chiquitos, Bolivija; svjetska baština

 
 

     I dok se prilagođavao životu, kao i razmišljanju domorodaca kamo je stigao… uklopio se čak u njihove vjerske predodžbe, te je krstio više od četrdeset tisuća duša. 1619. godine ga je blaženim proglasio papa Pavao V., a svetim 1622. godine papa Grgur XV. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si propovijedanjem svetog Franje sebi stekao mnoge narode. Daj svojim vjernicima istom revnošću širiti Tvoju Vjeru da se Crkva širom svijeta raduje novom potomstvu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb