Uz sjećanje na kraljicu Elizabetu II.

Uz sjećanje na kraljicu Elizabetu II.

    Katolički čelnici diljem svijeta, oplakivali su smrt kraljice Elizabete II. – najdugovječnije vladarice u britanskoj povijesti, kao i poglavarice Engleske crkve – nakon što je preminula u četvrtak (8. rujna) u dobi od devedeset i šest godina. Pozvali su na molitvu, prisjećajući se kršćanskog primjera pokojne kraljice. 

    „U ovom trenutku, molimo se za pokoj duše njezinog veličanstva”, rekao je u priopćenju kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera, te predsjednik Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa. Činimo to s povjerenjem, jer je kršćanska vjera obilježila svaki dan njezina života i djelovanja. 

    Nichols je dalje citirao njezinu božićnu poruku iz 2000. godine. 

    „Mnogima od nas, naša su uvjerenja od temeljne važnosti.”, citirao je njezine riječi. „Za mene, Kristova učenja i moja osobna odgovornost pred Bogom, predstavljaju okvir u kojem pokušavam voditi svoj život. Ja sam, kao i mnogi od vas, izvukla veliku utjehu u teškim vremenima iz Kristovih riječi i primjera.”

    Nichols je izrazio zahvalnost i divljenje za kraljičinu službu, te njezinu vjeru nazvao nadahnućem. 

    „Mudrost, stabilnost i služenje, koje je dosljedno utjelovljivala, često u okolnostima ekstremnim poteškoća, sjajna su ostavština i svjedočanstvo njezine vjere”, rekao je. 

    Zatražio je molitve za kraljicu i njezinog sina, novog kralja – kralja Charlesa III. 

    Biskup Nottinghama Patrick McKinney, također je izrazio divljenje kraljičinoj vjeri. 

    „Također želimo odati poštovanje kraljici kao ženi vjere, kao kršćanki, čija je vjera uvijek nadahnjivala i oblikovala način na koji je živjela”, rekao je u izjavi. „Molimo se da ju Krist Isus, kojemu je ona vjerno služila kroz cijeli život, sada može primiti u svoje Kraljevstvo ovim riječima: ‘Bravo, dobri i vjerni slugo’.” 

    Biskup Hugh Gilbert, predsjednik Katoličke biskupske konferencije u Škotskoj, gdje je kraljica umrla, obećao je da će se tamošnji biskupi „sjećati nje u našim molitvama i moliti za sve one koji žale zbog njezinog gubitka”. 

    „Njezina odlučnost da ostane aktivna do kraja svog dugog života, bila je primjer kršćanskog vodstva, koji je pokazalo njezin veliki stoicizam i predanost dužnosti, te je nedvojbeno bilo izvor stabilnosti i kontinuiteta u vremenima velikih promjena”, rekao je u izjavi. 

    Naglasio je i da će se moliti za novog kralja i kraljevsku obitelj. Kao poglavar Katoličke crkve, papa Franjo je jedan od pet papa, koje je kraljica upoznala tijekom svog života, sjećajući se njezine vjere putem telegrama. 

    „Spremno se pridružujem svima koji žale zbog njezina gubitka, u molitvi za vječni počinak pokojne kraljice, te odavanju počasti njezinu životu, besprijekorne službe za dobrobit nacije i Commonwealtha, njezinu primjeru predanosti dužnosti, njezinom postojanom svjedočenju vjere u Isusa Krista i njezinu čvrstu nadu u Njegova obećanja”, rekao je. 

    Tijekom dana, drugi biskupi, kao i crkveni čelnici diljem svijeta, nastavili su se prisjećati kraljice, te moliti za nju. 

    U Sjedinjenim Državama, nadbiskup Salvatore J. Cordileone iz San Franciska je tweetao: „Neka počiva u miru.”

    Biskup Denis Nulty od Kildarea i Leighlina u Irskoj, napisao je: „Neka sada uživa u vječnom počinku koji itekako zaslužuje svojim životom besprijekorne službe.”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.catholicnewsagency.com/