Poruka Reginae Caeli: Ujedinjeni u jedno Stado

Poruka Reginae Caeli: Ujedinjeni u jedno Stado

    Zahvaljujem kardinalu Erdőu na njegovim lijepim riječima, te pozdravljam njegovu ekscelenciju predsjednika, premijera i nazočne vlasti. 

    Dok se pripremam vratiti u Rim, želim izraziti svoju zahvalnost njima, mojoj braći biskupima, svećenicima i posvećenim muškarcima i ženama, te svom voljenom mađarskom narodu za njihovu toplu dobrodošlicu i ljubav koju sam iskusio ovih dana. Također sam zahvalan onima koji su prevalili veliku udaljenost da bi bili ovdje i onima koji su tako vrijedno i dobro radili za ovaj posjet. Svima vama kažem: köszönöm, Isten fizesse! [Hvala, neka Vas Bog nagradi!].

    Posebno mislim na bolesne i starije, na one koji nisu mogli biti s nama; na one koji su usamljeni i one koji su izgubili vjeru u Boga i nadu u Život. Ja sam blizu svih vas; molim za vas i dajem vam svoj blagoslov. 

    Pozdravljam i članove diplomatskog zbora, te našu braću i sestre drugih kršćanskih vjeroispovijesti. Zahvaljujem vam na vašoj prisutnosti i na činjenici da u ovoj Zemlji, različite konfesije i vjere, međusobno djeluju i podržavaju jedna drugu. 

    Kardinal Erdő, rekao je da ovdje živite „na istočnoj granici zapadnog kršćanstva, već tisuću godina”. Lijepa je stvar kad granice nisu granice, koje razdvajaju, nego dodirne točke i kad Kristovi vjernici ističu na prvom mjestu Ljubav koja nas spaja, a ne povijesne, kulturne i vjerske razlike, koje nas dijele. 

    Spaja nas Evanđelje i upravo vraćanjem Tamo, na Izvor, nastavlja se naš ekumenski hod, u skladu s Voljom Isusa, Dobrog Pastira, koji želi da budemo ujedinjeni u jedno Stado. 

    Sada se obraćamo Gospi. Njoj, Magna Domina Hungarorum, koju zazivate kao Kraljicu i Zaštitnicu, povjeravam sve Mađare. Iz ovog velikog grada i iz ove plemenite Zemlje, želim Njenom Srcu povjeriti vjeru i budućnost cijelog europskog kontinenta… o čemu sam ovih dana razmišljao, a posebno stvarnost Mira. Presveta Djevice, bdij nad narodima koji tako trpe. Na poseban način bdij nad susjednim opkoljenim ukrajinskim narodom i ruskim narodom, oba Tebi posvećena. Ti, koja si Kraljica Mira, usađuješ u srca naroda i njihovih vođa želju za izgradnjom Mira i davanjem mladim naraštajima budućnosti pune Nade, a ne rata, budućnosti pune kolijevki, a ne grobova, svijeta braće i sestre, a ne zidova i barikada. 

    Tebi se obraćamo, Sveta Bogorodice. Nakon Isusova Uskrsnuća, pratila si prve korake kršćanske zajednice, pomažući učenicima da ustraju kao jedno u molitvi (usp. Dj 1, 14). Držala si vjernike na okupu, čuvajući njihovo jedinstvo svojim krotkim i velikodušnim primjerom. Molimo Te za Crkvu u Europi, da u molitvi, obnovljenoj poniznosti i poslušnosti, nađe snagu i bude primjer uvjerljivog svjedočenja i radosnog naviještanja. Tebi povjeravamo ovu Crkvu i ovu Zemlju. Kao što si se radovala Uskrsnuću svog Sina, ispuni i naša srca Radošću Njegove Prisutnosti. 

    Draga braćo i sestre, ovo je moja želja za vas, da posvuda širite Kristovu Radost.  Isten éltessen! [Najbolje želje!].

    Sa zahvalnošću za ove dane, čuvam Te u srcu i molim Te da moliš za mene. 

    Isten áld meg a magyart! [Bog blagoslovio Mađare!]

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vatican.va/