Nada je preporođena za sve

Nada je preporođena za sve

    Krist je uistinu uskrsnuo… Nada je preporođena za sve!

    Nakon uskrsne nedjeljne Mise, papa Franjo upućuje svoju uskrsnu Poruku i Blagoslov „Gradu i svijetu”, naglašavajući radosnu Nadu, koju donosi Kristovo Uskrsnuće, te ohrabrujući kršćane da ponovno otkriju radost služenja Bogu, rada za Mir, te pomaganja braći i sestrama u svijetu obilježenom tolikom patnjom. 

    Papa Franjo, uputio je u nedjelju svoju tradicionalnu uskrsnu Poruku „Urbi et orbi”, pojavivši se sa središnje lože Bazilike sv. Petra s pogledom na Trg, ispred kojeg je upravo predvodio Uskrsnu jutarnju Misu. 

    Misa i „Urbi et orbi” (lat. ‘Gradu i svijetu’), Poruka i Blagoslov, prenosili su se uživo diljem svijeta. Više od sto tisuća ljudi, ispunilo je Trg, te okolne avenije, koje je Papa nadgledao u papamobilu, pozdravljajući ih nakon Mise. 

    Kao i obično, cvijeće koje su donirali cvjećari iz Nizozemske, blistalo je pod blagim proljetnim Suncem. Blizu trideset tisuća cvjetova, krasilo je Trg i balkon lože, podsjećajući na temu novog života, Nade i radosti Uskrsa. 

 

    Most do Života

    Papa Franjo je u svojoj uskrsnoj Poruci, najprije započeo s Objavom radosne Poruke današnjeg dana, kad naviještamo da je Krist uskrsnuo. 

    U Isusu je izvršen prijelaz čovječanstva od smrti u Život, iz grijeha u Milost, iz straha u Pouzdanje, te iz pustoši u Zajedništvo, izjavio je Papa, zaželjevši svima sretan Uskrs. 

    Osobito je pozdravio bolesne, siromašne, starije i sve patnike, da dožive prijelaz iz nevolje u Utjehu. Pozvao je sve da se prisjete i raduju što nam je „Gospodin sagradio most u Život”, u pobjedi smrti, učinivši to za nas „najvažnijim i najljepšim danom u povijesti”. 

 

    „Krist je uskrsnuo; Uistinu je uskrsnuo!”

    Papa je objasnio, kako riječ „uistinu” u uskrsnom Navještaju, naglašava da je Gospodinovo Uskrsnuće stvarnost, a ne samo pusta želja… a to znači, da putovanje čovječanstva ima siguran temelj u Nadi i stoga može ići naprijed s povjerenjem u suočavanju s brojnim izazovima sada i pred nama. 

    Podsjetivši na primjer prvih učenika, svjedoka Uskrsnuća, Papa je opisao kako su svi oni požurili drugima javiti tu radosnu Vijest. Čovječanstvo je i danas pozvano „požuriti” u susret Isusu Kristu, cilju našeg Puta i Nadi svijeta. 

    Požurimo i mi, napredovati na putu uzajamnog povjerenja: povjerenja među pojedincima, narodima i nacijama, rekao je: „Dopustimo sebi doživjeti zadivljenost radosnim navještajem Uskrsa, Svjetlom koje obasjava tamu u kojoj se prečesto nalazi obavijen naš svijet.”

    Osvrćući se na hitne napore, potrebne da se razriješe sukobi i podjele, te ide putovima Mira i bratstva, Papa je pohvalio one koji čine sve što mogu, kako bi pružili pomoć i dobrodošlicu ljudima koji bježe od rata i siromaštva. Zamolio je da Gospodin otvori sva naša srca, da činimo isto.

 

    Svjetlo Uskrsa na Ukrajinu i Rusiju

  Papa je molio za Mir, za „voljeni Ukrajinski narod” i da Svjetlo Uskrsa obasja narod Rusije. 

   Neka Gospodin „utješi ranjene i sve one koji su zbog rata izgubili najmilije”, nastavio je, neka se zatvorenici vrate kućama, a cijela međunarodna zajednica se založi za okončanje rata na globalnoj razini. 

    Papa je govorio o Siriji, koja još čeka Mir i žrtvama potresa tamo i u susjednoj Turskoj, gdje je potrebna naša stalna solidarnost. 

 

    Liječenje podjela

    Prisjećajući se svetog grada Jeruzalema, Papa je molio za nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, kako bi zavladao Mir. Molio se za pomoć Libanonu, dok se bori za ponovnu stabilnost i jedinstvo. 

    Spomenuo je i Tunis, moleći da mladi i oni koji pate od socijalnih i ekonomskih poteškoća ne izgube Nadu, te pronađu načine za izgradnju budućnosti Mira i bratstva. 

 

    Mir i pomirenje

    Papa je zamolio za pomoć Haitiju, gdje socijalne i ekonomske poteškoće još uvijek teško opterećuju ljude koji se bore za izlaz iz svojih brojnih izazova. 

    Neka Gospodin podupre napore za Mir i pomirenje u Etiopiji i Južnom Sudanu, te Demokratskoj Republici Kongo, podsjetio je. Molio je i utjehu za žrtve međunarodnog terorizma, posebice u Burkini, Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji. 

    Papa Franjo, podsjetio je na kršćanske zajednice koje slave Uskrs u Nikaragvi i Eritreji, moleći za njih i za sve građane, da mogu slobodno i javno ispovijedati svoju Vjeru. 

    Papa je tada spomenuo Mjanmar, da bi Mir mogao prevladati i prosvijetliti srca vođa, kako bi „duboko povrijeđeni narod Rohingya mogao naići na pravdu”.

 

    Poštivanje ljudskog dostojanstva

    Neka Gospodin podari utjehu izbjeglicama, prognanicima, političkim zatvorenicima i migrantima, molio je Papa, te posebno najugroženijima. 

    I pomozimo svi žrtvama gladi, zlouporabe droga, trgovine ljudima i svih drugih oblika ropstva, dodao je, dok molimo Gospodina da nadahne vođe naroda da osiguraju poštivanje ljudskog dostojanstva, kako bi ove društvene rane bile izliječene. 

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/